Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

Σκόρπισε συγκίνηση η εκδήλωση τιμής και μνήμης για τους κρεμασμένους αγωνιστές και τους ήρωες της Εθνικής Αντίστασης

Πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 7 Απριλίου οι εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τους πέντε κρεμασμένους αγωνιστές και για όλους τους ήρωες της Εθνικής Αντίστασης της περιοχής του Ζωγράφου. Οι εκδηλώσεις συνδιοργανώθηκαν από τις Κομματικές Οργανώσεις Ζωγράφου του ΚΚΕ και το Παράρτημα Ζωγράφου της ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ.

Φέτος συμπληρώνονται 80 χρόνια από την ημέρα όπου πέντε κομμουνιστές που είχαν συλληφθεί πριν από μερικές βδομάδες σε μπλόκο κρεμάστηκαν την αυγή της 5 Απρίλη 1944.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με ιστορικό περίπατο, στα χνάρια των Ανταρτών του ΕΛΑΣ και της ΕΠΟΝ Κουπονιών (Άνω Ιλισίων) και Ζωγράφου, με αφετηρία την πλατεία Κύπρου. Έγινε ξενάγηση σε οδούς με ιστορική σημασία (Υφασίου & Εθνικής Αντιστάσεως, Αδελφών Ντέρη, Ούλωφ Πάλμε και Αβύδου, Άγιου Γεράσιμου, Ξηρογιάννη, Παιανίας και Παπάγου, Πλατεία 5 Ηρώων (ΑΛΕΞ)).

 Στη συνέχεια, έγιναν ομιλίες στον πεζόδρομο της οδού Παπανδρέου, μπροστά στο εμβολιαστικό κέντρο Ζωγράφου. Η εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό από τον πρόεδρο του παραρτήματος Ζωγράφου της ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ, Βαγγέλη Κούκλη και ακολούθησε ομιλία από τον Μιχάλη Μονοχολιά εκ μέρους των Κομματικών Οργανώσεων Ζωγράφου. Στην ομιλία του τόνισε την ανάγκη να φτάσει ακόμη πιο μακριά το μήνυμα του ΚΚΕ μπροστά στην μάχη των Ευρωεκλογών. Χαρακτηριστικά ανέφερε: «Μπαίνουμε σε αυτή τη μάχη με αισιοδοξία αφού οι ενδείξεις των τελευταίων μηνών αποτυπώνουν σημαντικές διεργασίες στην εργατική – λαϊκή συνείδηση, κινητικότητα που υπάρχει μέσα στον λαό και εκφράστηκε στις μεγάλες κινητοποιήσεις το προηγούμενο διάστημα».

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης έγινε ανάγνωση ποιήματος, ενώ ακολούθησε και προσκλητήριο νεκρών. Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με πορεία και κατάθεση στεφάνων στον τόπο της θυσίας, στην πλατεία 5 Ηρώων. Στις εκδηλώσεις έδωσαν το παρόν αντιπρόσωποι μαζικών φορέων και οργανώσεων, όπως η Λαϊκή Συσπείρωση Ζωγράφου με επικεφαλή τον Αντρέα Καραβίδα, το Παράρτημα Καισαριανής ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ, ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ), η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδος παράρτημα Ζωγράφου (ΟΓΕ), το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Ζωγράφου, ο Σύλλογος Κρητών Ζωγράφου «Ο ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ».

Διαβάστε επίσης: Με συμπτύξεις τμημάτων λειτουργούν 5ο και 6ο Δημοτικό – Ορισμένες ώρες διδασκαλίας υπάρχουν και 40 παιδιά στην αίθουσα

Ειδήσεις από του Ζωγράφου στο amarysianotia.gr

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Ακολουθήστε μας στο Twitter

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ