Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024
spot_img

Εγκαίνια για τον Ε65 στο τμήμα Λαμία – Καλαμπάκα

Παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη έγιναν το πρωί της Τρίτης 23 Απριλίου τα εγκαίνια του Αυτοκινητόδρομου Κεντρικής Ελλάδας, γνωστού ως Ε65. Στην κυκλοφορία δίνεται ενιαίο τμήμα 136 χλμ., από τη σύνδεση του Ε65 με την Αθηνών – Θεσσαλονίκης (λίγο πριν την Λαμία) μέχρι τον κόμβο Καλαμπάκας. Τα υπόλοιπα 46 χλμ. στο βόρειο τμήμα, έως τη σύνδεση με την Εγνατία Οδό, αναμένεται να ολοκληρωθούν προς τα τέλη του 2025.

«Είναι μια σπουδαία ημέρα για την Κεντρική Ελλάδα και την Μακεδονία. Γνωρίζω ότι ειδικά για την δυτική Θεσσαλία πόσο σημαντικός είναι ο δρόμος αυτός και πώς αποτελούσε όνειρο πολλών δεκαετιών. Δυόμιση ώρες για να πάει κάποιος από την Αθήνα στην Καρδίτσα, τρεις ώρες για τα Τρίκαλα, προσφέρει προσβασισμότητα σε ένα τόσο όμορφο και δοκιμασμένο κομμάτι της πατρίδας μας. Ένας δρόμος τεράστιας αναπτυξιακής σημασίας. Ένα έργο που πέρασε από 40 κύματα, δοκιμάστηκε στην κρίση, έφτασε στο σημείο να είναι κολοβό με το βόρειο τμήμα να είναι σε χρηματοδοτικό κενό», ανέφερε στην ομιλία του ο πρωθυπουργός.

Πλέον οι οδηγοί θα συναντούν 3 μετωπικούς σταθμούς διοδίων μέχρι την Καλαμπάκα.
Πρόκειται για τον σταθμό Λιανοκλαδίου στο 17,1 χλμ. με κόστος διέλευσης για τα ΙΧ τα 1,85 ευρώ, το σταθμό Σοφάδων στο 66,2 χλμ. με κόστος 3,40 ευρώ και το σταθμό
Τρικάλων στο 105,7 χλμ με κόστος 2,95 ευρώ. Το σύνολο δηλαδή για έναν οδηγό που θα εισέλθει στην αρχή του Ε65 και θα φθάσει στην Καλαμπάκα ανέρχεται σε 8,2 ευρώ.

Ο Αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδας έχει συνολικό μήκος 182,1 χλμ. και διαθέτει δύο λωρίδες + ΛΕΑ ανά κατεύθυνση. Το έργο περιλαμβάνει 14 ανισόπεδους κόμβους, 4 δίδυμες σήραγγες και 1 σήραγγα μονού κλάδου με μεγαλύτερη την Τ2 μήκους 3 χλμ. (στην οροσειρά Όθρυος), 48 γέφυρες εκ των οποίων οι 35 είναι μήκους άνω των 50 μέτρων, 4 αμφίπλευρους Σταθμούς Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών (Σ.Ε.Α.), 4 Κέντρα Ελέγχου & Συντήρησης (Κ.Ε.Σ.), 2 Κέντρα Διαχείρισης Κυκλοφορίας & 4 Κέντρα Εξυπηρέτησης Σηράγγων, 2 κτήρια Τροχαίας και 1 κτήριο Πυροσβεστικής.

Όταν ολοκληρωθεί ο Ε65 η διαδρομή από την Λαμία έως την Εγνατία θα διαρκεί 1 ώρα και 45 λεπτά, από 3 ώρες και 15 λεπτά που χρειάζονταν πριν την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ