Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024
spot_img

HELPHELLAS: H Σύνδεση του Εθελοντισμού με το CSR και το ESG

Στην εκδήλωση που οργάνωσε η Ακαδημία Εθελοντισμού HELPHELLAS στα πλαίσια του ATHENS MONEY SHOW 24 με θέμα «CSR & ESG: Εθελοντισμός, Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη και Βιώσιμη Ανάπτυξη» με ομιλήτριες και ομιλητές, την κα. Αλεξάνδρα Πάλλη, Πρόεδρο του CSR HELLAS και Αντιπεριφερειάρχη Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, τον κ. Νίκο Αυλώνα, Πρόεδρο και Ιδρυτή του CSEnet, τον κ. Δημήτρη Δημητρίου CEO του Ομίλου CPA και την κα. Αντιγόνη Ωραιοπούλου, Αντιπρόεδρο της Ακαδημίας Εθελοντισμού HELPHELLAS και υπεύθυνη του τομέα Εκπαίδευσης,  συζητήθηκαν σημαντικά θέματα που αφορούν την εταιρική βιωσιμότητα, την κοινωνική ευημερία και την σύνδεση ανάμεσα τους.

Πιο συγκεκριμένα, αναπτύχθηκε το κανονιστικό, θεσμικό πλαίσιο για το CSR και το ESG, η σημασία, η αναγκαιότητα και οι συνέπειες εφαρμογής τους στην αειφορία και την βιωσιμότητα, όχι μόνον σε μεγάλες επιχειρήσεις αλλά κυρίως σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Συζητήθηκαν επίσης οι δυσκολίες αλλά και οι συνέπειες από την εφαρμογή ή την έλλειψη της, καθώς και οι τρόποι που οι δυσκολίες αυτές ξεπερνιώνται.

Και οι τρεις πυλώνες (CSRESG και Εθελοντισμός) ορίστηκαν απ’ όλους τους ομιλητές ως στρατηγικές συνδεδεμένες μεταξύ τους, η παρουσία των οποίων έχει πολλαπλά μακροπρόθεσμα οφέλη, όχι μόνον στην βιωσιμότητα, ανάπτυξη και εξέλιξη μίας επιχείρησης, ανεξαρτήτως μεγέθους της, αλλά και στον τεράστιο αντίκτυπο σε προσωπικό, εργασιακό και κοινωνικό επίπεδο.

Έμφαση δόθηκε επίσης στην σημασία του Εθελοντισμού ως συνδετικού και αναγκαίου κρίκου για την ανάπτυξη τους, καθώς και στη σημασία της Εκπαίδευσης στον Εθελοντισμό, για την ενημέρωση αλλά και εγκαθίδρυση των συγκεκριμένων στρατηγικών, όχι απλά σαν νομοθετική και οικονομική διαδικασία, αλλά σαν αλλαγή κουλτούρας και DNA σε πολλαπλά επίπεδα (ανθρώπινο και ατομικό, εταιρικό, manangement, αξιακό, κοινωνικό) καθώς και σε επίπεδο ενεργού Πολιτειότητας.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Ακαδημίας Εθελοντισμού HELPHELLAS κ. Γιώργος Γαμπιεράκης, που είχε τον συντονισμό της εκδήλωσης: “H σημασία της βιωσιμότητας, των ηθικών πρακτικών και της υπεύθυνης λήψης αποφάσεων, αποτελεί κομβικό ζήτημα για τις σύγχρονες επιχειρήσεις. Στην εκδήλωση μας τονίστηκε η σημασία της σύνδεσης, συνεργασίας και της ένωσης του εταιρικού και θεσμικού πλαισίου με την εκπαίδευση και την Κοινωνία των Πολιτών, έτσι ώστε οι ανωτέρω στρατηγικές να αποτελέσουν μέρος της συνείδησης και της αξιακής κλίμακας κάθε ανθρώπου, απ’ όποια θέση και αν βρίσκεται.

Όπως αναδείχθηκε κι από την συζήτηση μας, ο ρόλος του κράτους στην επίλυση σημαντικών κοινωνικών προβλημάτων πολλές φορές φθίνει και το βάρος πλέον μετατίθεται στην ιδιωτική πρωτοβουλία και τις επιχειρήσεις, οι οποίες καλούνται να δράσουν με γνώμονα το κοινωνικό καλό, ξεφεύγοντας από τον αποκλειστικό σκοπό του κέρδους.

Παράλληλα τονίστηκε η ανάγκη για περαιτέρω ενημέρωση και ανάληψη πρωτοβουλιών με στόχο την πλήρη αξιοποίηση των δυνατοτήτων και των ωφελημάτων που προκύπτουν για τις επιχειρήσεις και το κοινωνικό σύνολο, από την υλοποίηση δράσεων στον τομέα του ESG και του CSR. Κι ο ρόλος των Οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών προς την κατεύθυνση αυτή, με την συνεργασία των Εθελοντών, όπως ακριβώς στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 ή στις πλημμύρες της Θεσσαλίας όπου η HELPHELLAS μετέφερε πάνω από 650 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας με την συνεργασία και την στήριξη επιχειρήσεων, μπορούν να παίξουν καταλυτικό ρόλο στην επίτευξη μεγάλων στόχων “.

Χορηγός της Εκδήλωσης ήταν η TÜV Hellas (TÜV Nord Group) και χορηγός επικοινωνίας το marketing daily.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ