Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
spot_img

Ν. Κεραμέως: «Το σχολείο του αύριο, σήμερα»

Γράφει η Υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως

Ενα σχολείο σύγχρονο, δημιουργικό, αναβαθμισμένο, υποδέχεται σε λίγες ημέρες τους μαθητές και τις μαθήτριές μας σε όλη την Ελλάδα. Ένα σχολείο που προετοιμάζει τα παιδιά για το σήμερα και το αύριο, καλλιεργώντας σύγχρονες δεξιότητες, δίνοντας ίσες ευκαιρίες, παρέχοντας εναλλακτικές διαδρομές, εξασφαλίζοντας, παράλληλα, δυνατότητες και προοπτικές για το ανθρώπινο δυναμικό μας, τους εκπαιδευτικούς και τα στελέχη εκπαίδευσης.

-Βασική φιλοσοφία της πολιτικής μας είναι η προσέγγιση «από κάτω προς τα πάνω». Ξεκινάμε από τα θεμέλια της εκπαιδευτικής διαδικασίας καθώς έχει αποδειχτεί πόσο καθοριστικά είναι τα πρώτα χρόνια για τη μετέπειτα πρόοδο του ανθρώπου. Από τη νέα σχολική χρονιά, ξεκινά η καθολική εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης σε όλη τη χώρα, καθώς έχουμε εξασφαλίσει μια θέση για κάθε μαθητή 4 ετών, σε δημόσιο Νηπιαγωγείο.

Εκεί, θα ξεκινά δραστηριότητες στα Αγγλικά, αλλά και Εργαστήρια Δεξιοτήτων, τα οποία δοκιμάστηκαν πέρυσι πιλοτικά και από φέτος εισάγονται σε όλα τα Νηπιαγωγεία, Δημοτικά και Γυμνάσια. Μέσω των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων εμφυσούμε στους μαθητές μας δεξιότητες ζωής και τεχνολογίας, ήπιες και ψηφιακές δεξιότητες, εντάσσοντας στο ωρολόγιο πρόγραμμα θεματικές όπως ο σεβασμός στο περιβάλλον, η σεξουαλική αγωγή, ο εθελοντισμός, η επιχειρηματικότητα, η πρόληψη από εξαρτήσεις και η οδική ασφάλεια, κατανεμημένες ανάλογα με τις ηλικίες των μαθητών.

-Στο ευρύτερο πλαίσιο της καλλιέργειας δεξιοτήτων, δίνουμε τη δυνατότητα του πολλαπλού βιβλίου, με στόχο τον συνδυασμό πηγών και την ανάπτυξη κριτικής σκέψης των μαθητών μας αλλά και τη δυνατότητα του εκπαιδευτικού να επιλέξει μεταξύ εγκεκριμένων σχολικών εγχειριδίων.

-Παράλληλα, ψηφιοποιούμε διαδικασίες, όπως οι ηλεκτρονικές εγγραφές των μαθητών και η έκδοση ψηφιακών αποσπασμάτων απολυτηρίων αλλά και η διαδικασία πρόσληψης αναπληρωτών, ενώ εκσυγχρονίζεται και αυξάνεται ο τεχνολογικός εξοπλισμός των σχολείων μας και ενισχύονται τα δημόσια δίκτυα για ταχύτερη πρόσβαση στο διαδίκτυο.

-Επιπλέον, εξασφαλίσαμε πρόγραμμα ύψους 112 εκ. ευρώ, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για προμήθεια τεχνολογικού εξοπλισμού μέσω voucher σε 560.000 νέους μας για την προμήθεια τεχνολογικού εξοπλισμού (tablet, laptop, desktop).

-Ταυτόχρονα, αναβαθμίζουμε τα Πρότυπα και Πειραματικά σχολεία μας, σχεδόν διπλασιάσαμε το δίκτυό τους από 60 σε 112, εισάγουμε 123 νέα προγράμματα σπουδών σε όλες τις τάξεις τους. Στόχος μας, τα σχολεία αυτά να συμβάλλουν από κοινού στον καλύτερο εκπαιδευτικό σχεδιασμό και την πιλοτική εφαρμογή της εκπαιδευτικής πολιτικής, ώστε να αναπτυχθούν και να διαχυθούν οι βέλτιστες εκπαιδευτικές μέθοδοι, πρακτικές και εργαλεία σε ολόκληρο το εκπαιδευτικό σύστημα. Με τον τρόπο αυτόν, αναβαθμίζεται η ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης για κάθε μαθητή και κάθε μαθήτρια.

-Μεταξύ των προτεραιοτήτων μας, η συνολική αναβάθμιση της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, ως πυλώνα του εκπαιδευτικού μας συστήματος με σημαντικές προοπτικές και ευκαιρίες σταδιοδρομίας, για την οποία έχουμε εξασφαλίσει σχεδόν 400 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ΕΣΠΑ και λοιπούς πόρους.

-Σε αυτό το πλαίσιο, ιδρύουμε για πρώτη φορά 6 Πρότυπα Επαγγελματικά Λύκεια, όπου θα εφαρμοστούν, σταδιακά και συστηματικά τροποποιημένα προγράμματα σπουδών, λαμβανομένων υπόψη των πραγματικών αναγκών της οικονομίας σε επαγγελματικά προσόντα, νέες μεθοδολογίες, κριτήρια ποιότητας σε πόρους και διαδικασίες. Οικοδομώντας στην επιτυχία και ευρεία αποδοχή του συστήματος των πρότυπων σχολείων, τα Πρότυπα ΕΠΑ.Λ. θα λειτουργήσουν ως πιλότοι για την εισαγωγή και διάχυση του νέου συστήματος επαγγελματικής εκπαίδευσης που θεσπίσαμε με νέο νόμο, με έμφαση στις πραγματικές ανάγκες της οικονομίας για την κατάρτιση προγραμμάτων σπουδών και τον ορισμό ειδικοτήτων.

-Ως προς τη στελέχωση των σχολείων μας, μετά από 12 χρόνια θα έχουν, επιπλέον, από την αρχή του έτους 11.700 μόνιμους εκπαιδευτικούς, σε συνέχεια των 4.500 που διορίστηκαν στα ειδικά σχολεία πέρυσι. Ταυτόχρονα, ενισχύουμε τα σχολεία μας με προσλήψεις αναπληρωτών που υλοποιήθηκαν μέσα από ένα καινοτόμο ψηφιακό σύστημα, με στόχο την απλοποίηση, επιτάχυνση και βελτίωση της διαδικασίας. Το σύστημα επιτρέπει, μεταξύ άλλων, την ψηφιακή ανάληψη υπηρεσίας, τη σύναψη ψηφιακής σύμβασης και την αλγοριθμική τοποθέτηση των αναπληρωτών στις σχολικές μονάδες.

-Συνεχίζουμε να ενδυναμώνουμε τους εκπαιδευτικούς μας με οριζόντιες επιμορφώσεις σε ψηφιακά εργαλεία και νέες δεξιότητες, ενώ εφαρμόζουμε τη βελτιωτική αξιολόγηση. Τους εμπιστευόμαστε, δίνοντάς τους μεγαλύτερη αυτονομία, περισσότερους τρόπους να αξιολογούν τους μαθητές τους, πολλαπλασιάζουμε τις θέσεις ευθύνης, δίνουμε περισσότερες αρμοδιότητες στους διευθυντές για μια πιο ενισχυμένη διοίκηση των σχολικών μονάδων.

Με το νέο σχολείο που ξεκινά σε λίγες ημέρες στοχεύουμε να εξασφαλίσουμε περισσότερα και καλύτερα εφόδια για το παρόν και το μέλλον των μαθητών μας, να δημιουργήσουμε ένα εκπαιδευτικό σύστημα που θα λειτουργεί ως αποτελεσματικός μοχλός κοινωνικής κινητικότητας για το κάθε παιδί, θα παρέχει ίσες ευκαιρίες ανέλιξης στην εποχή της παγκόσμιας κοινωνίας της γνώσης και θα διαμορφώνει δημιουργικούς, εξωστρεφείς, ενεργούς πολίτες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ