Πέμπτη, 9 Μαΐου, 2024

Πόλεμος και προσφυγιά

Το βιβλίο αυτό φι­λο­ξε­νεί έξι κεί­με­να πά­νω σε αυτήν την ελά­χι­στα γνω­στή προ­σφυ­γι­κή κί­νη­ση. Το κα­θέ­να από αυτά δι­α­πραγ­μα­τεύ­ε­ται και μια δι­α­φο­ρε­τι­κή όψη της με­σα­να­το­λί­τι­κης προ­σφυ­γι­κής εμπει­ρί­ας κα­τά τη δι­άρ­κεια του πο­λέ­μου, όπως: τη δι­α­φυ­γή των μου­σουλ­μά­νων και εβραί­ων της χώ­ρας, το ρό­λο του λι­μού στην έξο­δο των κα­τοί­κων της Χίου, την αντί­δρα­ση της Τουρ­κί­ας και την επί­δρα­ση της προ­σφυ­γι­άς στον Εμ­φύ­λιο στη Σά­μο.

Τα κείμενα αναλύουν πώς κα­τά τη δι­άρ­κεια της Κα­το­χής δε­κά­δες χι­λι­ά­δες χρι­στι­α­νοί, μου­σουλ­μά­νοι και εβραίοι από την Ελ­λά­δα και τα Δω­δε­κά­νη­σα ανα­γκά­στη­καν να εγκα­τα­λεί­ψουν τις εστί­ες τους δι­α­φεύ­γο­ντας στην Τουρ­κία, από όπου, οι πε­ρισ­σό­τε­ροι με­τα­φέρ­θη­καν σε δι­ά­φο­ρες το­πο­θε­σί­ες στη Μέ­ση Ανα­το­λή και την Αφρι­κή, όπου και εγκα­τα­στά­θη­καν σε προ­σφυ­γι­κούς κα­ταυ­λι­σμούς και στρα­τό­πε­δα μέ­χρι και τον επα­να­πα­τρι­σμό τους το 1945-46.

Ο επιμελητής του βιβλίου Αλέ­ξαν­δρος Λά­μπρου, είναι ιστο­ρι­κός με ειδί­κευ­ση στην ιστο­ρία της Μέ­σης Ανα­το­λής και της Τουρ­κί­ας. Έχει δι­δά­ξει τουρ­κι­κή ιστο­ρία στα πα­νε­πι­στή­μια Κρή­της, Αγκύ­ρας, Πα­ντείου και Μαρ­βούρ­γου. Τα ερευ­νη­τι­κά του εν­δι­α­φέ­ρο­ντα πε­ρι­λαμ­βά­νουν την εφαρ­μο­γή των κε­μα­λι­κών με­ταρ­ρυθ­μί­σε­ων του με­σο­πο­λέ­μου, τις σχέ­σεις κρά­τους-κοι­νω­νί­ας και την πρόσ­λη­ψη του αντι­ση­μι­τι­σμού στην Τουρ­κία, και τις πλη­θυ­σμι­α­κές με­τα­κι­νή­σεις κα­τά τη δι­άρ­κεια του Δευ­τέ­ρου Πα­γκο­σμίου Πο­λέ­μου.

 

Εκδόσεις: Επίκεντρο

Συλλογικό έργο

Επιμέλεια: Αλέ­ξαν­δρος Λά­μπρου

Σελίδες: 248

Τιμή: 14,00 ευρώ

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ