Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
spot_img

Παιδική Προστασία: Τζωρτζίνα Δασκαλάκη

Γράφει η Ελένη Καραμπέτσου

Καθώς επικάθεται ο κουρνιαχτός της φρίκης επί των κεφαλών ημών, δεν έχουμε παρά να πλύνουμε τας χείρας μας, ως άλλος Πιλάτος, και ούτω βοήσωμεν: «Αθώοι εσμέν από του αίματος του παιδίου τούτου»! Απούσα γαρ η Πολιτεία με τους νόμους και τις δομές της, απών και ο Δήμος Πατρέων με τις κοινωνικές υπηρεσίες, το σχολείο με τους δασκάλους, η τοπική υπηρεσία προστασίας του πολίτη με τους εισαγγελείς, τους ιατροδικαστές, τους αστυνομικούς, τα νοσοκομεία με τους γιατρούς, η εκκλησία, η γειτονιά, εμείς όλοι! Το σύστημα παιδικής προστασίας που στήσαμε απεδείχθη διάτρητο με εμφανέστατες ρωγμές και οπές διαμέσου των οποίων πέρασε ανενόχλητος ο θύτης, προκειμένου να πραγματοποιήσει το δόλιο σχέδιό του.
Κάνοντας τον σταυρό μας και με σωματικό σύγκρυο, θα προσπαθήσουμε να ιχνηλατήσουμε σταθμούς της σύντομης ζωής της Τζωρτζίνας, σε μια προσπάθεια ενσυνείδητης συντριβής και συγνώμης για τα λάθη και την αδιαφορία μας, ευελπιστώντας να προστατεύσουμε τα επόμενα παιδιά – θύματα. Τούτο θα το πράξουμε με εκείνο το θρησκευτικό δέος του παππού από το Αϊβαλί, όταν διηγείται στα εγγόνια του το μαρτύριο του Νεομάρτυρα Αγίου Γεωργίου του Χιοπολίτη από τους Τούρκους (26/11/1807), προστάτη της χαμένης πατρίδας του. Στην ομορφιά της μικρής μας Τζωρτζίνας Δασκαλάκη θα ταίριαζε ασφαλώς το φωτοστέφανο της αγιοσύνης για όσα πέρασε, όταν ήταν ανάμεσά μας.

Η Τζωρτζίνα γεννήθηκε το 2013. Σε ηλικία λίγων μηνών φιλοξενείται στο σπίτι της πατρικής οικογένειας του πατέρα της, Μάνου Δασκαλάκη και όταν επέστρεψε στο σπίτι, το βρέφος έφερε εμφανείς μώλωπες. Εισάγεται στο Καραμανδάνειο Νοσοκομείο και η μητέρα της καταγγέλλει κακοποίηση, υποδεικνύοντας γνωστό πρόσωπο των συμπεθέρων. Λίγο αργότερα, σε ηλικία εννέα μηνών, η Τζωρτζίνα εισάγεται για δεύτερη φορά στο ίδιο Νοσοκομείο με φαρμακευτική δηλητηρίαση (είχε καταπιεί αποτσίγαρα). Μη χάνοντας την ευκαιρία, η οικογένεια των συμπεθέρων και παίρνοντας εκδίκηση, καταγγέλλει στις 22/08/2014 στο «Χαμόγελο του Παιδιού» ότι η μητέρα κακοποιεί το παιδί. Στο πρώτο έτος της ζωής της, όταν άλλα παιδιά δέχονται το χάδι της γιαγιάς και του παππού, η Τζωρτζίνα γίνεται πεδίο βολής των δύο αντιμαχόμενων οικογενειών, γνωρίζοντας εξ απαλών ονύχων τη σωματική βία.

Κατόπιν εισαγγελικής εντολής, καλείται η Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου, να πράξει τα δέοντα. Κατά δημοσιογραφικές πληροφορίες, ύστερα από δύο μήνες, τον Οκτώβριο του 2014, μετά από καθορισμένο ραντεβού, κάτι που απαγορεύεται, μία κοινωνική λειτουργός επισκέπτεται την οικογένεια και φυσικά βρίσκει τα πάντα να έχουν καλώς. Σημειωτέον πως στον ίδιο Δήμο την εποχή εκείνη εργαζόταν και η γιαγιά, εκ μητρός, της Τζωρτζίνας.

Τα αδιανόητα σε βαρβαρότητα αυτά συμβάντα ουδόλως έκαναν την Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου να υποψιαστεί κακοποιητική συμπεριφορά του οικογενειακού περιβάλλοντος εις βάρος της Τζωρτζίνας. Την ίδια αδιάφορη στάση κράτησε και η παρόμοια Υπηρεσία του Δήμου Κυψέλης για τον εννιάχρονο Ανδρέα που ο Πολωνός πατριός του τον «τσιμέντωσε», γιατί τον ενοχλούσε η παρουσία του. Ό,τι θα ακολουθήσει από εδώ και πέρα είναι το χρονικό ενός προδιαγεγραμμένου θανάτου.

Έχοντας ήδη χάσει την αδερφή της, Μαλένα, μία νέα φρικαλεότητα έμελλε να ζήσει η Τζωρτζίνα τη μέρα που η μικρότερη Ίριδα πέταξε για τους ουρανούς (21/01/2021). Το κορίτσι κοιμόταν στο ίδιο δωμάτιο με το βρέφος και το τι μπορεί να είδαν τα μάτια του, αδυνατώ να συλλάβω με τον νου μου. Πάντως, το όνομά του χρησιμοποιήθηκε από τη μητέρα ως εργαλείο – μάρτυρα, όταν είπε: «Η Τζωρτζίνα βρήκε την Ίριδα νεκρή στην κούνια της»! Αλλά και το πλήρωμα του ΕΚΑΒ, που ειδοποιήθηκε με καθυστέρηση χρόνου, όταν πια η Ίριδα δεν ζούσε, λέει στην αναφορά του πως εντός του δωματίου βρίσκονταν δύο γυναίκες, ένας άνδρας και ένα κοριτσάκι. Παρούσα ήταν η Τζωρτζίνα στα δραματικά αυτά γεγονότα καθώς και σε όλες τις προσπάθειες ΚΑΡΠΑ που έγιναν στην αδερφούλα της. Δεν υπήρξε ένα στοργικό χέρι να απομακρύνει το παιδί από το σκηνικό του θανάτου; Σε ποια έρημο κολάσεως φύτρωσε το πανέμορφο αυτό λουλούδι ! «Η αγκαλιά μας δεν ήταν τόσο μεγάλη για να χωρέσει τη Τζωρτζίνα» λέει δακρυσμένος ο ιατρός κ. Α. Ηλιάδης που στις 14/04/2021 πέτυχε την καρδιοαναπνευστική ανάνηψη της Τζωρτζίνας.

Η πορεία του μαρτυρίου που ακολούθησε το μικρό αυτό σωματάκι ήταν ασφαλώς πάνω από τις ανήλικες δυνάμεις του: Εισαγωγή στο Καραμανδάνειο για τρίτη φορά, σπασμοί, ανακοπή, ανάνηψη, τετραπληγία, διασωλήνωση, ΜΕΘ. Ωνάσειο, βηματοδότης, απινιδωτής, διασωλήνωση, ΜΕΘ. Καραμανδάνειο για τέταρτη φορά. Πανεπιστημιακό Νοσοκομείου του Ρίου. Νοσοκομείο Παίδων, κεταμίνη. Τετέλεσθαι (29/01/2022)!!!
Τον Αύγουστο του 2020 ο Συνήγορος του Πολίτη δίνει στη δημοσιότητα σχετική έκθεση για την Παιδική Προστασία στη χώρα μας. «Στόχος του ήταν αφενός να αναδείξει προβλήματα του λειτουργικού μοντέλου που ακολουθείται σε δομές, δημόσιες Αρχές και Υπηρεσίες για την προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών: στρεβλώσεις στη νομοθεσία, ανομοιογένεια πρακτικών, ελλείμματα σε ανθρώπινο δυναμικό, υποδομές και συντονισμό. Και αφετέρου να καταγράψει τις αναγκαίες παρεμβάσεις, θεσμικές μεταρρυθμίσεις και πολιτικές που θα πρέπει να υλοποιηθούν, προκειμένου η χώρα να εναρμονιστεί με τις διεθνείς υποχρεώσεις της, το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο, αλλά και τις αποδεδειγμένες αποτελεσματικές πρακτικές που ακολουθούνται διεθνώς» («Η Καθημερινή», 10/04/2022).

Εκατοντάδες είναι οι καταγγελίες για κακοποίηση που φτάνουν στις εισαγγελικές Αρχές, οι οποίες όμως βρίσκονται σε αδυναμία διαχείρισης. Οι 14 Δήμοι που ερωτήθηκαν σχετικά δήλωσαν ότι πολύ λίγες από τις 1.000 εισαγγελικές εντολές που δέχονται συνολικά τον χρόνο, μπορούν να διεκπεραιώσουν. Ο Δήμος Αθηναίων π.χ. απαντά ότι από τα 100 περιστατικά που χρήζουν παρακολούθησης, η αρμόδια κοινωνική υπηρεσία μπορεί να παρακολουθήσει μόνο τα 20.

Από τη δημοσίευση της έκθεσης έχουν περάσει δύο χρόνια, στη διάρκεια των οποίων θρηνούμε αθώα θύματα – παιδιά. Θα αποφασίσουμε ως ενεργοί πολίτες να συμπράξουμε στον σχεδιασμό και την υλοποίηση ενός σύγχρονου μοντέλου παιδικής προστασίας για τα δικαιώματα του παιδιού ή τα τρία κοριτσάκια της Πάτρας, σαν ροζ συννεφάκια ή αγγελάκια, θα ανεβάζουν τη θεαματικότητα σε κάποιο killer drama που θα βλέπουμε, λίγο πριν κοιμηθούμε;

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ