Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024
spot_img

Η κρίση επηρεάζει κόστος και προθεσμίες των έργων της Περιφέρειας

Οι δυσμενείς εξελίξεις που έχει πυροδοτήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι κυρώσεις και τα «αντίποινα της Ρωσίας, στην οικονομία, την ενέργεια και το εμπόριο, δεν θα ήταν δυνατόν να μην επηρεάσουν και την υλοποίηση των έργων υποδομής και ανάπτυξης στην Ελλάδα σε όλα τα επίπεδα.

Ανεπηρέαστη, όπως είναι φυσικό δεν έμεινε ούτε η Περιφέρεια Αττικής, για την διοίκηση της οποίας αποτελεί πονοκέφαλο η δρομολόγηση και η ολοκλήρωση των έργων που έχουν εκπονηθεί, ή βρίσκονται σε στάδιο ωρίμανσης των μελετών και υλοποίησης. Οι λόγοι αφορούν, αφενός στο κατά πόσο θα τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί και αφετέρου στο ποσοστό απόκλισης από τον αρχικό εκτιμώμενο προϋπολογισμό.

Η αλήθεια είναι ότι η ταχύτητα με τη οποία αλλάζουν, όσον αφορά στα οικονομικά δεδομένα, δεν αφήνει περιθώρια ασφαλών εκτιμήσεων. Η όποια απόπειρα πρόβλεψης ή αναπροσαρμογής θεωρείται από παρακινδυνευμένη ως και καταδικασμένη  να πέσει έξω.

Σύμφωνα με στελέχη της διοίκησης της Περιφέρειας, αν και το κόστος και τα χρονοδιαγράμματα των έργων, μέσω των Κοινοτικών χρηματοδοτικών εργαλείων έχουν εγκριθεί, εντούτοις είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν αποκλίσεις.

Ο βασικός λόγος είναι ότι οι τιμές ανεβαίνουν συνεχώς από τα ταμπλό των διεθνών χρηματιστηρίων ως τις μεταφορές και την αγορά. Όπως επισημαίνεται από  αρμοδίους επί των έργων που χρηματοδοτούνται από την Περιφέρεια, το μόνο καλό είναι ότι, μέχρι στιγμής δεν έχουν παρατηρηθεί ελλείψεις σε βασικά υλικά που θα καθιστούσαν την ολοκλήρωση των έργων ακόμη πιο δύσκολη.

Και όλα αυτά, βέβαια, σε τεχνικό επίπεδο, εφόσον οι όποιες καθυστερήσεις, ή ακόμη και προσωρινές αναβολές έργων θα προκαλούσαν αντιδράσεις από μέρους των πολιτών και κατ’ επέκταση και των τοπικών δημοτικών Αρχών, που παρά το ότι έχουν πλήρη εικόνα και συναίσθηση της πραγματικότητας αποτελούν τους κύριους αποδέκτες παραπόνων, ενστάσεων και διαμαρτυριών.

Πραγματικά, η λύση του προβλήματος αποτελεί δύσκολη εξίσωση για την διοίκηση της Περιφέρειας και των δήμων που φιλοξενούν τα έργα ακόμη και στην πολιτική του διάσταση αφού το 2023 είναι έτος Αυτοδιοικητικών εκλογών και η πορεία και το κόστος των έργων αποτελούν πρόσφορο έδαφος για αντιπολιτευτικό λόγο.

Διαβάστε: Μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας χωρίς σβηστά φώτα υιοθετούν Δήμοι

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ