Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

«Ο Χάυντν το ’σκασε!» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Η παράξενη ιστορία της Συμφωνίας αρ. 45 «Του αποχαιρετισμού» του Joseph Haydn σε μια συναυλία για μικρούς και μεγάλους. «Ο Χάυντν το ’σκασε!» είναι μια νέα παραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, που ανεβαίνει την Κυριακή 6 Νοεμβρίου στις 12 το μεσημέρι, στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης.

Πρόκειται για μια διασκεδαστική πρωινή συναυλία για όλη την οικογένεια, που αφηγείται την παράξενη ιστορία της δημιουργίας της Συμφωνίας αρ. 45 σε φα δίεση ελάσσονα, «Του αποχαιρετισμού», η οποία γράφτηκε το 1772 από τον σπουδαίο αυστριακό συνθέτη Joseph Haydn [Γιόζεφ Χάυντν] (1732-1809).

Γιατί πήρε το όνομα «του αποχαιρετισμού»; Γιατί στο φινάλε οι μουσικοί αφήνουν στη μέση το έργο και φεύγουν ένας ένας από τη σκηνή, αυτά και άλλα ερωτήματα γέννησαν μια ιστορία. Θρύλος ή αλήθεια, η ιστορία αυτή εξηγεί γιατί ο Χάυντν έγραψε το έργο και γιατί του έδωσε αυτό το τέλος.

Η γνωστή και αγαπημένη ηθοποιός Νάντια Κοντογεώργη θα αφηγηθεί στα παιδιά την ιστορία της Συμφωνίας αρ. 45. Χάρη στη χτενισμένη και πουδραρισμένη περούκα της, στη φορτισμένη ντουντούκα της, στις γνώσεις και στην αγάπη της για τη μουσική, η Νάντια θα παρασύρει μικρούς και μεγάλους στον κόσμο του Χάυντν και στο μαγικό παλάτι του Πρίγκιπα Εστερχάζυ, όπου ένα πρόβλημα ζητάει επειγόντως λύση!

Τον Πρίγκιπα Μίκλος Εστερχάζυ ερμηνεύει ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Μάνος Βαβαδάκης, ενώ ο μαέστρος Στάθης Σούλης διευθύνει την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ και ταυτόχρονα υποδύεται τον Joseph Haydn!

Λίγα λόγια για τη συναυλία

1772. Ο πρίγκιπας Εστερχάζυ κρατάει εδώ και έξι μήνες έγκλειστους στο παλάτι του τους αυλικούς μουσικούς του, μακριά από τα σπίτια και τις οικογένειές τους. Αυτοί είναι πυρ και μανία μαζί του, απειλούν να φύγουν! Ο μαέστρος τους και συνθέτης Γιόζεφ Χάυντν γράφει τη «Συμφωνία του αποχαιρετισμού» δίνοντάς της ένα τέλος περίεργο, μισο-αστείο, μισο-απειλητικό, πάντα μελωδικό! Κι ο πρίγκιπας παίρνει, επιτέλους, το μήνυμα.

INFO

Κυριακή 6 Νοεμβρίου στις 12 το μεσημέρι

Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης

Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ

Μουσική διεύθυνση: Στάθης Σούλης

Ιδέα και κείμενα: Δέσποινα Παπαγιαννοπούλου

Σκηνοθεσία, αφήγηση: Νάντια Κοντογεώργη

Πρίγκιπας; Μίκλος Εστερχάζυ / Μάνος Βαβαδάκης

Γιόζεφ Χάυντν: Στάθης Σούλης

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολουθήστε μας στο Twitter

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ