Πέμπτη, 9 Μαΐου, 2024

Βασίλης Θώδας: «Να συνεχίσουμε και να δυναμώσουμε αυτό που κάνουμε στον Δήμο»

Ο δήμαρχος της πιο πυκνοκατοικημένης πόλης στην Ελλάδα και μιας από τις πέντε πιο πυκνοκατοικημένες της Ευρώπης, μας μιλά για τη νέα υποψηφιότητά του στις δημοτικές εκλογές, με μια πολυσυλλεκτική παράταξη, αλλά και για όλα τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν τη δημοτική Αρχή και τους κατοίκους.

Ένα πάγιο αίτημα των περισσοτέρων δημάρχων, να δοθεί η δυνατότητα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση να λαμβάνει αποφάσεις για την αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων, θέτει προς την κυβέρνηση μέσα από τη συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα μας ο δήμαρχος Ζωγράφου Βασίλης Θώδας.

Ο κ. Θώδας, ο οποίος θα διεκδικήσει εκ νέου τον Δήμο ως επικεφαλής του ψηφοδελτίου της νέας διευρυμένης παράταξης ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ, μιλά επίσης για τις κινήσεις που έγιναν εγκαίρως στην πόλη στον ενεργειακό τομέα, για τα μεγάλα έργα που είναι σε εξέλιξη, αλλά και για τις διεκδικήσεις της δημοτικής Αρχής από την Αττικό Μετρό.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΕΛΕΝΑ ΦΥΝΤΑΝΙΔΟΥ

Υποψήφιος δήμαρχος και πάλι με νέα παράταξη;

Ναι. Με τη νέα παράταξη που ονομάζεται πλέον ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ. Αποτελείται από όλα τα μέλη της διοίκησης της σημερινής συμπαράταξης που δημιουργήθηκε το 2019, προκειμένου να διοικηθεί ο Δήμος. Δηλαδή είναι οι δύο παρατάξεις που κατέβηκαν αυτόνομα, του Άγη Παπακωνσταντίνου και του Γιώργου Γιαννακόπουλου, η δική μας παράταξη, καθώς και αρκετοί ανεξάρτητοι δημοτικοί σύμβουλοι που ήρθαν σε εμάς από την αρχή της θητείας μας, ώστε εξασφαλιστεί μεγαλύτερη δυνατή πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο. Είναι μια διευρυμένη παράταξη, με την οποία από κοινού αποφασίσαμε να κατέβουμε, πλέον, στις επερχόμενες εκλογές, ώστε να συνεχίσουμε και να δυναμώσουμε αυτό που κάνουμε τα τελευταία τρία χρόνια στον Δήμο Ζωγράφου.

Έχει πολιτικές «αποχρώσεις» η νέα παράταξη;

Έχει. Είναι δύο παρατάξεις των οποίων οι δημοτικοί σύμβουλοι ήταν αντιδήμαρχοι σε προηγούμενες διοικήσεις που προέρχονταν από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ, είναι ανεξάρτητοι δημοτικοί σύμβουλοι που είχαν κατέβει με άλλες δύο παρατάξεις που προέρχονταν, θα μπορούσα να πω, από τον χώρο της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ και στο σχήμα συμμετέχουν και πρώην δημοτικοί σύμβουλοι της προηγούμενης διοίκησης που προέρχονταν από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Άρα, στου Ζωγράφου θα έχουμε «κυβέρνηση συνεργασίας»…

Όπως συνέβη μέχρι τώρα, έτσι πιστεύουμε ότι αυτό θα συνεχιστεί, πάντα προς όφελος των δημοτών.

Να σας ρωτήσω για το καυτό και επίκαιρο θέμα, αυτό της ενέργειας. Σε τι κινήσεις έχετε προχωρήσει;

Το θέμα της ενέργειας μάς είχε απασχολήσει πριν ακόμη γίνει ο πόλεμος στην Ουκρανία και δημιουργηθεί η ενεργειακή κρίση. Σπεύσαμε το 2020 να υποβάλουμε μελέτη της Τεχνικής Υπηρεσίας για την αντικατάσταση του οδοφωτισμού με λαμπτήρες LED. Ολοκληρώσαμε τη διαδικασία τον Ιούλιο του 2022. Πλέον, όλος ο οδοφωτισμός του Δήμου Ζωγράφου λειτουργεί με εξοικονόμηση ρεύματος από τους λαμπτήρες αυτούς. Το ακριβές ποσοστό της εξοικονόμησης δεν μπορώ να το πω διότι είναι ακόμη νωρίς. Θεωρητικά μιλάμε για άνω του 60%, αλλά θέλω να γίνει η μέτρηση σε κιλοβατώρες για να είμαστε απόλυτα ακριβείς.

Από εκεί και πέρα, με το που ελήφθησαν τα μέτρα, τοποθετήσαμε ενεργειακό σύμβουλο, περιορίσαμε τον φωτισμό στα δημοτικά κτήρια και βέβαια έχουμε κάνει, ως δημοτική Αρχή, έκκληση στους υπαλλήλους του Δήμου, στους διευθυντές των σχολείων κ.λπ., όταν φεύγουν από τα κτήρια να κλείνουν τις παροχές ρεύματος και του φυσικού αερίου. Να μην υπάρχει δηλαδή θέρμανση ή ψύξη όταν λείπουν.

Αυτό που λογικά θα έπρεπε να γίνεται ούτως ή άλλως…

Ακριβώς, αλλά ξέρετε αν δεν υπάρχει συγκεκριμένη οδηγία πολλές φορές δεν γίνεται…

Επίσης, έχουμε πάρει απόφαση σύστασης αναπτυξιακής ενεργειακής εταιρείας -είναι κάτι που είχα εξαγγείλει- η οποία θα λειτουργεί με τα νομικά πρόσωπα του Δήμου Ζωγράφου και στόχο θα έχει την περαιτέρω εξοικονόμηση ενέργειας με νέα τεχνολογικά προγράμματα και εφαρμογές. Μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου θα έχει συσταθεί η εταιρεία και από τον Φεβρουάριο θα λειτουργεί κανονικά.

Στην πόλη υπάρχουν πολλά έργα σε εξέλιξη και βεβαίως το μετρό, το οποίο θεωρώ ότι θα διευκολύνει τους κατοίκους του Ζωγράφου, δεδομένης της μεγάλης κίνησης στους δρόμους της πόλης.

Το μετρό ήταν πάγιο αίτημα δεκαετιών για τον Δήμο, διότι είμαστε ο πιο πυκνοκατοικημένος Δήμος της Ελλάδας και ένας από τους πέντε πιο πυκνοκατοικημένους της Ευρώπης. Η διαδικασία για το μετρό ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο του 2017. Έκτοτε δεν μπορεί να γίνει καμία αλλαγή, ούτε προσθήκη ούτε αφαίρεση. Μολονότι δεν συμφωνώ απόλυτα με τους σταθμούς όπως έχουν διαμορφωθεί -για παράδειγμα θα μπορούσε να γίνει ένας σταθμός στο νεκροταφείο, ο οποίος θα εξυπηρετούσε και τα δύο Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, το Πολυτεχνείο και το Πανεπιστήμιο- εντούτοις το μετρό είναι ένας πόλος, ένα σημείο ανάπτυξης για κάθε Δήμο και διευκόλυνσης των δημοτών όχι μόνο του Ζωγράφου, αλλά και όλων των κατοίκων της Αττικής που θέλουν να επισκεφθούν την πόλη. Αυτό δεν το συζητάμε. Όλοι το θέλουμε. Ωστόσο, πρέπει να γίνουν οι απαιτούμενες ενέργειες προκειμένου να αποδοθούν στον Δήμο Ζωγράφου τα τετραγωνικά τα οποία αποσπάστηκαν. Δηλαδή, στην πλατεία Γαρδένιας είχαμε 700 τ.μ. μαγαζιά και το μετρό μάς επιστρέφει μόνο 180 τ.μ. χωρίς καμία αντιπαροχή. Κάναμε κάποιες προσπάθειες, δεν έχω ενημέρωση ότι τελεσφόρησαν και γι’ αυτό θα προχωρήσουμε στις νόμιμες διαδικασίες και απαιτήσεις μας από την Αττικό Μετρό, ώστε να μη ζημιωθεί ο Δήμος. Επαναλαμβάνω ότι όλα αυτά τελείωσαν το 2017, δίχως η προηγούμενη διοίκηση να έχει διεκδικήσει τίποτα από την Αττικό Μετρό.

Ποια είναι η κατάσταση στα έργα υποδομής και καθημερινότητας;

Σε ό,τι αφορά τα μεγάλα έργα, ο Δήμος Ζωγράφου έχει πάρει σχεδόν όλα τα χρηματοδοτικά προγράμματα που έχουν βγει. Αν υπολογίσουμε και τα έργα με ίδιους πόρους, όπως ο οδοφωτισμός και η αλλαγή του στόλου των απορριμματοφόρων, μιλάμε για ένα ποσό επενδύσεων που θα αγγίξει τα 30 εκατ. ευρώ. Αυτή τη στιγμή τελειώνει ένα χρηματοδοτικό πρόγραμμα για τα pocket parks και τα σχολεία, είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε σε έναν παιδικό σταθμό μέσα από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» και βέβαια το μεγάλο έργο της αστικής αναζωογόνησης που ανέρχεται στο ποσό των 12,4 εκατ. ευρώ. Θα περιλαμβάνει νέους χώρους, βιοκλιματικά πεζοδρόμια, παιδικές χαρές, έναν νέο χώρο 17 στρεμμάτων κάτω από τη Φιλοσοφική Σχολή, που δεν έχει αξιοποιηθεί ποτέ. Πιστεύουμε ότι από την άνοιξη του 2023 και μετά θα αρχίσουμε να βλέπουμε τα πρώτα έργα.

Θέλω να σας κάνω μια ερώτηση για την πανεπιστημιακή αστυνομία και αν οι Ζωγραφιώτες νιώθουν πιο ασφαλείς κάνοντας περίπατο σε εκείνον τον υπέροχο μεγάλο χώρο της πανεπιστημιούπολης.

Θεωρώ ότι ο Ζωγραφιώτης περπατάει με μεγαλύτερη ασφάλεια σε αυτούς τους χώρους. Από εκεί και έπειτα, τα Πανεπιστήμια είναι ανεξάρτητοι φορείς. Δικαιοδοσία έχουμε, ως Δήμος, μόνο για την περισυλλογή των απορριμμάτων. Οι χώροι στους οποίους βρίσκονται τα δύο Πανεπιστημιακά Ιδρύματα είναι πνεύμονες πρασίνου για την πόλη μας. Την αγκαλιάζουν. Ουσιαστικά η πόλη μας περιβάλλεται απ’ αυτά τα δύο Ιδρύματα που έχουν δρόμους αναψυχής και πρασίνου. Εκεί, σε όλους τους κατοίκους της πόλης, και σε εμένα, αρέσει να περπατάμε. Θεωρώ βέβαιο ότι θα συμβάλει στην ασφάλεια των φοιτητών και εν γένει των πολιτών η Πανεπιστημιακή αστυνομία και η κανονική Αστυνομία, που μπορεί πλέον να μπει στα Πανεπιστήμια για την αντιμετώπιση έκνομων πράξεων. Και καλώς θα κάνει, αφού τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα σε όλο τον κόσμο πρέπει να είναι φορείς γνώσης και όχι παρανομίας.

Σε όλες τις περιοχές της Αττικής παρατηρείται βία μεταξύ μαθητών και εφήβων. Στην περιοχή έχετε ανάλογα περιστατικά;

Έχουμε ακούσει για κάποια περιστατικά, όχι όμως ακραία, κυρίως από εξωσχολικούς.

Θα βοηθήσει η επανασύσταση της Δημοτικής Αστυνομίας στην αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων;

Η Δημοτική Αστυνομία, έτσι όπως ξέρουμε τον ρόλο της σήμερα, δεν μπορεί να κάνει καταστολή. Με το νέο νόμο πρέπει να δούμε ενδελεχώς τις αρμοδιότητες που θα έχει ο δημοτικός αστυνομικός. Βέβαια, στον Δήμο Ζωγράφου έχουμε μόνο έναν…

Από τις πρώτες ημέρες της θητείας μας έχουμε ζητήσει διορισμούς σε όλες τις ειδικότητες και στη Δημοτική Αστυνομία. Πιστεύω ότι κάτι θα γίνει. Βέβαια, δεν είναι στο χέρι μας. Πολλά δεν είναι στο χέρι μας και ξέρετε, ένα από τα βασικά μειονεκτήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι ότι δεν είναι πραγματικά ανεξάρτητη. Σίγουρα η κυβέρνηση μάς έχει βοηθήσει τα τελευταία τρία χρόνια να αντιμετωπίσουμε τις έκτακτες κρίσεις που δημιουργήθηκαν, όπως η πανδημία και η ενεργειακή κρίση. Ωστόσο, οι Δήμοι παραμένουμε ουσιαστικά μια παράπλευρη διοίκηση που δεν μπορεί να πάρει αποφάσεις για πράγματα που βλέπει και γνωρίζει καλύτερα… Πρέπει να δοθεί αρμοδιότητα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση να μπορεί να αντιμετωπίζει έκτακτες ανάγκες.

Έχετε πλέον και πολλές αρμοδιότητες χωρίς τους ανάλογους πόρους.

Έτσι είναι ακριβώς. Πρέπει η κυβέρνηση να ασχοληθεί με το θέμα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Οι Δήμοι είναι η προμετωπίδα της Δημοκρατίας και ο βασικός της πυλώνας. Η καθημερινότητα των πολιτών, αντιμετωπίζεται από τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και πρέπει η Πολιτεία να τους στηρίξει ώστε να κάνουν σωστά τη δουλειά που τους αναλογεί. Και δεν είναι μόνο θέμα οικονομικών πόρων, αλλά και εργαζομένων και των μηχανισμών και της νομοθεσίας που διέπουν το καθεστώς λειτουργίας των Δήμων.

Όλες οι ειδήσεις από του Ζωγράφου στο amarysianotia.gr

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολουθήστε μας στο Twitter

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ