Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024
spot_img

Ρ. Δούρου: «Προϋπολογισμός διάλυσης και χρεοκοπίας στην Περιφέρεια Αττικής»

Για Προϋπολογισμό που «σφραγίζει τη διάλυση και τη χρεοκοπία της Περιφέρειας, συνέπεια των πολιτικών της διοίκησης Πατούλη», έκανε λόγο η περιφερειακή σύμβουλος, επικεφαλής της παράταξης ΔΥΝΑΜΗ ΖΩΗΣ και πρώην περιφερειάρχης Ρένα Δούρου, κατά την συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο, όπου και ο συνδυασμός της καταψήφισε την εισήγηση της διοίκησης του Γιώργου Πατούλη.

Η ΔΥΝΑΜΗ ΖΩΗΣ, και φέτος, κατέθεσε Εναλλακτικό Προϋπολογισμό για το 2023, τον οποίο η επικεφαλής της χαρακτήρισε ως «πλήρως τεκμηριωμένο αξιόπιστο, μια πλήρης πρόταση για νέα Περιφέρεια Αττικής που το φθινόπωρο, με δημοκρατική, προοδευτική Διοίκηση, θα γίνει παράγοντας ευημερίας, δημοκρατίας, ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κράτους δικαίου».

Η ίδια παρατήρησε ότι αυτός «ο Προϋπολογισμός αποτυπώνει την διάλυση και την αποσύνθεση στην οποία έχει φέρει την Περιφέρεια η δεξιά διοίκηση» και πρόσθεσε: «Μια διοίκηση που αντί για “νέα αρχή” όπως ισχυριζόταν ότι θα κάνει, σύντομα αποδείχθηκε αυτό που πραγματικά ήταν: η αρχή του τέλους όσων με κόπο, μέσα στις εξαιρετικά δύσκολες μνημονιακές συνθήκες, είχε κτίσει η Διοίκηση της Δύναμης Ζωής στην Περιφέρεια Αττικής. Η αρχή του τέλους των έργων υποδομής, των κοινωνικών έργων και προγραμμάτων στήριξης των τοπικών κοινωνιών». Και κατέληξε: «Ως ΔΥΝΑΜΗ ΖΩΗΣ, από την πρώτη στιγμή καταγγείλαμε τις αντιδημοκρατικές πρακτικές της διοίκησης Πατούλη, τη χρήση των ακροδεξιών δεκανικιών για την πλειοψηφία της και τις αποφάσεις που τελικά οδήγησαν στη σημερινή διάλυση και χρεοκοπία της Περιφέρειας».

Η εναλλακτική εισήγηση από τον Χ. Καραμάνο

Από την πλευρά του, εισηγούμενος το Εναλλακτικό Σχέδιο ο πρώην αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών Χρίστος Καραμάνος, ανέδειξε την ιδιαίτερη σημασία που έχει η ίδια η συγκρότηση του Εναλλακτικού Σχεδίου ως προοίμιο του Συμμετοχικού Προϋπολογισμού. Αναφέρθηκε, στη συνέχεια, στα δύο βασικά χαρακτηριστικά της διοίκησης Πατούλη: «την χρεοκοπία και την διάλυση». Όπως υποστήριξε, το έλλειμμα του Τεχνικού Προγράμματος έχει εκτοξευθεί στα 156 εκατ. ευρώ, καθώς το Ανεκτέλεστο των Υπογεγραμμένων Συμβάσεων ανέρχεται σε 290 εκατ. ευρώ και τα Ταμειακά Διαθέσιμα σε 134 εκατ. ευρώ (στοιχεία 30/11/2022).

«Και όταν δεν έχεις χρήματα να πληρώσεις τις Συμβάσεις που έχεις υπογράψει, τότε απλά (και δυστυχώς για τους πολίτες) χρεοκοπείς!», τόνισε χαρακτηριστικά, Ο ίδιος έκανε λόγο για «τραγική αδιαφορία της διοίκησης Πατούλη να απαιτήσει από την πολιτικά ομογάλακτη κυβέρνηση της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ τις πιστώσεις που δικαιούται η Περιφέρεια Αττικής από το Περιφερειακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Αττικής (πρώην Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων Περιφέρειας Αττικής)». Και πρόσθεσε: «Με βάση τον Νόμο (ΦΕΚ Β 6538/31.12.2021), η Περιφέρεια Αττικής όφειλε να έχει εισπράξει 339 εκατ. ευρώ. Κι όμως έχει εισπράξει μόλις 162 εκατ -ούτε καν τα μισά- με την διοίκηση Πατούλη… να πετά χαρταετό! Ούτε καν μια επιστολή διεκδίκησης… Θα επρόκειτο για φαρσοκωμωδία, αν δεν ήταν μια ευθεία αντικοινωνική πολιτική που στρέφεται ευθέως κατά της κοινωνίας με τη μη εκτέλεση έργων».

Ακόμη, ο εισηγητής της ΔΥΝΑΜΗΣ ΖΩΗΣ μίλησε για «γενικευμένη διάλυση που επέφερε η διοίκηση Πατούλη», μέσα από συγκεκριμένα παραδείγματα, όπως τις «18 διαλύσεις Συμβάσεων έργων, συνολικού προϋπολογισμού 157 εκατ. ευρώ, όταν επί διοίκησης Ρένας Δούρου υπήρξε μόνον μία (λόγω αρχαιολογικών ευρημάτων) και μάλιστα σε ένα μικρό έργο προϋπολογισμού 3 εκατ. ευρώ (Αλιευτικό Καταφύγιο Παλαιάς Φώκαιας)». Ή τα «αντιπλημμυρικά STOP», καθώς, όπως ανέφερε, «9 μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα έχουν διαλυθεί, 7 έργα και 5 κρίσιμες μελέτες καρκινοβατούν, ενώ δεν έχει ούτε καν γίνει δημοπράτηση σε 14 σημαντικά έργα και 4 κρίσιμες μελέτες σε περιοχές που πλημμυρίζουν».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ