Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Κινηματογράφος: Οι ταινίες που κάνουν πρεμιέρα την Πέμπτη 9 Μαρτίου

Ο συνεργάτης μας Άγγελος Πολύδωρος παρουσιάζει και σχολιάζει τις ταινίες που προβάλλονται από 9/3/2023 στους κινηματογράφους.

Αρκούδες δεν υπάρχουν – No bears

Ο Τζαφάρ Παναχί σκηνοθετεί τον εαυτό του -με ντοκιμαντερίστικη διάθεση και υποδόριο τραγικό χιούμορ- σε μια πολιτική ταινία, με την οποία προσπαθεί να αναδείξει τις δυσκολίες ενός σκηνοθέτη για το γύρισμα μιας ταινίας-καταγγελίας καθώς και την επιδεξιότητα αλλά και την έμπνευση που απαιτούνται για να δημιουργεί κάτω από περιορισμούς και προκαταλήψεις.

Ο καταξιωμένος Ιρανός δημιουργός στο «Αρκούδες δεν υπάρχουν» υποδύεται τον εαυτό του. Έναν κινηματογραφιστή που προσπαθεί να σκηνοθετήσει μια ταινία στην Τουρκία και ο οποίος αναγκάζεται να παραμείνει σε ένα Ιρανικό χωριό κοντά στα σύνορα.

Στην πρώτη σεκάνς, παρακολουθούμε τον παρακινδυνευμένο τρόπο που μια εργαζόμενη αποκτά το πλαστό της διαβατήριο για να ταξιδέψει στο Παρίσι ανενόχλητη, αλλά αρνείται να το παραλάβει επειδή δεν θα τη συνοδεύει ο αγαπημένος της, ο οποίος θα πάρει το δικό του λίγες μέρες αργότερα. Εκείνη  θέλει να φύγουν μαζί και εμείς αντιλαμβανόμαστε ότι εκείνος μάλλον «θυσιάζεται» για να μπορέσει εκείνη να διαφύγει. Η σκηνή δεν είναι πραγματική. Αποτελεί μέρος των γυρισμάτων μιας ταινίας του Παναχί, ο οποίος τη σκηνοθετεί εξ αποστάσεως διαδικτυακά και live μέσω ενός τάμπλετ (που μετά δυσκολίας έχει σήμα) δίνοντας οδηγίες από το χωριό όπου διαμένει και στο οποίο παράλληλα βρίσκεται αντιμέτωπος με τη δυσπιστία των κατοίκων και τις τοπικές παραδόσεις. Η πραγματικότητα είναι εξίσου σκληρή όπως και του σεναρίου της ταινίας που γυρίζει. Οι ηθοποιοί που υποδύονται το ζευγάρι που προσπαθεί να διαφύγει από τη χώρα, θέλουν και στην πραγματικότητα να φύγουν από τον τόπο τους και να κυνηγήσουν τα όνειρά τους. Ένα γεγονός που δεν γνωρίζει ο Παναχί, που έχει κι αυτός τα προβλήματά του από μια φωτογραφία που δεν τράβηξε, αλλά κανείς δεν τον πιστεύει.

INFO

Είδος: Δράμα, 107΄

Χώρα: Ιράν, 2022

Σκηνοθεσία: Τζαφάρ Παναχί

Παίζουν: Τζαφάρ Παναχί, Μίνα Καβανί

Διανομή: Neo Films

==================

Inside

Βραδυφλεγές κλειστοφοβικό ψυχολογικό θρίλερ, για μια ληστεία που πάει στραβά. Ο Γουίλεμ Νταφόε ως Νίμο, ληστής έργων τέχνης προσγειώνεται από ένα ελικόπτερο, απενεργοποιεί το σύστημα συναγερμού και εισβάλλει σε ένα ευρύχωρο hi-tech νεοϋρκέζικο ρετιρέ διακοσμημένο με πολυτελή έπιπλα, πολύτιμους πίνακες και με πανοραμική θέα στον ορίζοντα της πόλης. Αναζητά πέντε πίνακες του Egon Schiele, από τους οποίους λείπει μια αυτοπροσωπογραφία, που υποτίθεται ότι έπρεπε να κρέμεται στην κρεβατοκάμαρα. Έχει μόνον επτά λεπτά μέχρι να ενεργοποιηθεί πάλι το σύστημα συναγερμού, αλλά ψάχνοντας την αυτοπροσωπογραφία κατόπιν αυστηρής εντολής καθυστερεί και το υψηλής τεχνολογίας σύστημα ασφαλείας κλειδώνει και δεν μπορεί πλέον να αφοπλιστεί. Ο Νίμο έχει εγκλωβιστεί, μόνος με τις οθόνες της κάμερας παρακολούθησης, στις οποίες εναλλάσσονται εικόνες άδειων διαδρόμων, με το θυρωρό και την καθαρίστρια να εμφανίζονται περιστασιακά. Οι ώρες γίνονται μέρες και οι μέρες γίνονται εβδομάδες ίσως και μήνες.

INFO

Είδος: Θρίλερ, 105΄

Χώρες: Ελλάδα, Γερμανία, Βέλγιο, 2022

Σκηνοθεσία: Βασίλης Κατσούπης

Παίζουν: Γουίλεμ Νταφόε, Ελίζα Στούικ, Τζιν Μπέρβουτς

Διανομή: Tulip

==================

Η εξαφάνιση του προέδρου – Le tigre et le président

Ο κραταιός Ζορζ Κλεμενσό χάνει τις προεδρικές εκλογές του 1920 από τον Πολ Ντεσανέλ, έναν ιδεαλιστή που θέλει να αλλάξει τη χώρα. Ένα βράδυ, όμως, ο Ντεσανέλ πέφτει από τρένο και εξαφανίζεται για τα καλά. Η Γαλλία απαιτεί έναν πρόεδρο, και ο Κλεμανσό βλέπει εδώ να κρύβεται η χρυσή ευκαιρία που του στέρησαν οι κάλπες.

INFO

Είδος: Κωμωδία, 98΄

Χώρα: Γαλλία, 2022

Σκηνοθεσία: Ζαν-Μαρκ Περεφίτ

Παίζουν: Αντρέ Ντιζολιέ, Ζακ Γκαμπλέν, Κριστιάν Χεκ, Άννα Μουγκλαλίς, Σιρίλ Κουτόν

Διανομή: The Film Group

======================

Τελετουργία θανάτου – The ritual killer

Μην μπορώντας να ξεπεράσει τον θάνατο της κόρης του, ο ντετέκτιβ Μπόιντ (Κόουλ Χάουζερ) ταξιδεύει από τις ΗΠΑ μέχρι την Ευρώπη στα ίχνη ενός κατά συρροή δολοφόνου, που σκοτώνει τα θύματα του με μία απάνθρωπη και αποτρόπαια τελετουργία μαύρης μαγείας. Ο μόνος που μπορεί να τον βοηθήσει είναι ο καθηγητής Μάκλς (Μόργκαν Φρίμαν), ένας ανθρωπολόγος που κρύβει ένα ανείπωτο μυστικό. Η γραμμή ανάμεσα στη λογική και την παράνοια λεπταίνει καθώς ο Μπόιντ βυθίζεται όλο και πιο βαθιά στον κόσμο του νοσηρού δολοφόνου.

Είδος: Αστυνομική, Περιπέτεια. Θρίλερ, 92΄

Χώρα: ΗΠΑ, 2023

Σκηνοθεσία: Τζορτζ Γκάλο

Πρωταγωνιστούν: Μόργκαν Φρίμαν, Κoλ Χάουζερ, Πίτερ Στορμάρε

Διανομή: Tanweer

======================

Scream VII

Οι επιζήσαντες του Scream VI, τα δίδυμα Τσαντ και Μίντι Μικς και οι αδερφές Σαμάνθα και Τάρα Κάρπεντερ εγκαταλείπουν το Γούντσμπορο αφήνοντας πίσω ότι έζησαν και ξεκινούν ένα νέο κεφάλαιο στη ζωή τους στη Νέα Υόρκη. Γρήγορα όμως ο εφιάλτης θα ζωντανέψει ξανά όταν ένας νέος δολοφόνος Ghostface αρχίζει να σκοτώνει.

INFO

Είδος: Θρίλερ, Μυστηρίου, Τρόμου, 123΄

Χώρα: ΗΠΑ, 2023

Σκηνοθεσία: Τάιλερ Τζίλετ, Ματ Μπετινέλι-Όλπιν

Παίζουν: Μέισον Γκούντινγκ, Μελίσα Μπαρέρα, Κόρτνεϊ Κοξ, Τζάζμιν Σαβόι Μπράουν, Χέιντεν Πανετιέρ

Διανομή: Feelgood

=====================

Αντιγόνη – Antigone

Η Αντιγόνη, άριστη μαθήτρια και υποδειγματικό μέλος της κοινότητας, παραβαίνει τον νόμο βοηθώντας τον αδερφό της να δραπετεύσει από τη φυλακή. Καθώς ο κλοιός στενεύει διαρκώς γύρω της, αυτή ορθώνει το ανάστημά της απέναντι στις αρχές: την αστυνομία, τη δικαιοσύνη, το σωφρονιστικό σύστημα, αλλά και στον πατέρα του φίλου της, του Αίμονα. Η σθεναρή άρνηση της Αντιγόνης να συμβιβαστεί και να καταπνίξει το προσωπικό περί δικαίου αίσθημα κερδίζει την υποστήριξη των συνομηλίκων της, οι οποίοι κινητοποιούνται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σε πολύχρωμες διαδηλώσεις. Απορρίπτοντας μια πρόταση που θα εξασφάλιζε το δικό της μέλλον, η Αντιγόνη επιλέγει την αγάπη και την αφοσίωση στην οικογένειά της, μια οικογένεια μεταναστών.

INFO

Είδος: Δράμα, 109΄

Χώρα: Καναδάς, 2019

Σκηνοθεσία: Σοφί Ντεράσπ

Παίζουν: Ναχέμα Ρίτσι, Νουρ Μπελκχιρία, Ραουάντ Ελ-Ζέιν, Ρασίντα Ουασάαντα, Αντουάν Ντεσροσέ

Διανομή: Νεανικό Πλάνο

=====================

Έχω ηλεκτρισμένα όνειρα – Tengo sueños eléctricos

Η Εύα είναι μια πεισματάρα και ατίθαση 16χρονη που ζει με τη μητέρα της, τη μικρότερη αδερφή της και τη γάτα τους, όμως αυτό που θέλει όσο τίποτα είναι να μετακομίσει με τον αποξενωμένο πατέρα της. Προσκολλημένη πάνω του όσο ο ίδιος περνάει μία δεύτερη εφηβεία, η Εύα ισορροπεί μεταξύ της τρυφερότητας και ευαισθησίας της εφηβικής ηλικίας και της σκληρότητας του κόσμου των ενηλίκων.

INFO

Είδος: Κοινωνική, Δράμα, 103΄

Χώρες: Βέλγιο, Γαλλία, Κόστα Ρίκα, 2022

Σκηνοθεσία: Βαλεντίνα Μαουρέλ

Παίζουν: Ντανιέλα Μαρέν Ναβάρο, Ρεϊνάλντο Αμιέν Γκουτιέρεζ

Διανομή: ……………………

================

Μούμιες – Mummies

Τρεις αρχαίες μούμιες ζουν σε μία μυστική υπόγεια πόλη, κρυμμένη στη σύγχρονη Αίγυπτο. Η παρέα αποτελείται από μία πριγκίπισσα, έναν πρώην αρματοδρόμο, τον μικρό του αδελφό και ένα ήμερο κροκοδειλάκι. Μία σειρά από ατυχή περιστατικά θα οδηγήσει τις μούμιες στο σύγχρονο Λονδίνο, όπου θα ζήσουν ξεκαρδιστικές και θεότρελες περιπέτειες στην προσπάθεια τους να ανακτήσουν ένα αρχαίο δαχτυλίδι που είχε κλέψει ο φιλόδοξος αρχαιολόγος Λόρδος Κάρναμπι.

INFO

Είδος: Animation, Κωμική, Περιπέτεια, Οικογενειακή, Μεταγλωττισμένη, 89΄

Χώρες: Ισπανία, ΗΠΑ, 2023

Σκηνοθεσία: Χουάν Χεσούς Γκαρσία Γκαλότσα.

Ακούγονται οι: Πηνελόπη Σκαλκώτου, Βασίλης Παπαστάθης, Θανάσης Κουρλαμπάς, Γιώτα Μηλίτση, Κωνσταντίνος Ρεπάνης, Τάσος Τζιβίσκος, Πέτρος Δαμουλής

Διανομή: Tanweer

 

 

 

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ