Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024

Ισάξιος εταίρος και παράγων σταθερότητας για Ευρώπη και Μεσόγειο η Ελλάδα

Γράφει ο Φώτης Καρύδας Δημοσιογράφος – Αναλυτής

Βασικός και σταθερός πυλώνας για την ασφάλεια και την ενεργειακή μετάβαση της Ευρώπης αποτελεί στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου η Ελλάδα, τον ρόλο και την αταλάντευτη θέση της οποίας εξήρε ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σε μία περίοδο παγκόσμιων ανακατατάξεων σε όλα τα επίπεδα, οι ΗΠΑ προωθούν την ατζέντα της ειρήνης, της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή μας και θεωρούν την Ελλάδα στρατηγικό τους σύμμαχο σε αυτήν τη σημαντική προσπάθεια. Κατ’ επέκταση, στο τραπέζι της συνάντησης ήταν και η ενεργειακή ασφάλεια, με την Ελλάδα να έχει ρόλο πρωταγωνιστή στα ενεργειακά σχήματα στην περιοχή, στην οποία έχουν άμεσα συμφέροντα και οι ΗΠΑ.

Η, όλο και ενισχυόμενη, στρατηγική σύγκλιση και το κοινό όραμα που οι ΗΠΑ μοιράζονται με την Ελλάδα για την ευρύτερη περιοχή αποτυπώνεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τον τέταρτο Στρατηγικό Διάλογο ΗΠΑ-Ελλάδας που πραγματοποιείται αυτές τις ημέρες στην Αθήνα.

Όπως γίνεται σαφές μέσα από την ανακοίνωση, οι δύο χώρες ενωμένες από τις κοινές δημοκρατικές αξίες τους, ενισχύουν ακόμα περισσότερο τις ιστορικά υψηλού επιπέδου σχέσεις τους με σκοπό την επίτευξη κοινών στόχων για ειρήνη και ευημερία. Παράλληλα, είναι ευρέως γνωστό πως ο 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν διατηρεί πολύ στενούς δεσμούς με τον ελληνισμό και την ορθοδοξία.

Πλέον, όπως διαπιστώνεται, η γεωπολιτική αξία της χώρας μας είναι αδιαμφισβήτητη, όπως και ο ρόλος της ως ηγέτη στη διαφοροποίηση του ενεργειακού εφοδιασμού της Ευρώπης. Μέσα στο 2022 εγκρίθηκε από τη Βουλή άλλωστε και η συμφωνία για πενταετή αμυντική συνεργασία Ελλάδας με ΗΠΑ, την οποία η αξιωματική αντιπολίτευση καταψήφισε παρότι αναβαθμίζει αισθητά τη χώρα μας.

Η συγκεκριμένη συμφωνία, ως καρπός των προσπαθειών που καταβάλλονται από την κυβέρνηση στην εξωτερική πολιτική, αποτελεί αναμφισβήτητα ψήφο εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα ως ακλόνητου παράγοντα σταθερότητας, ως συνετού Ευρωπαίου και ΝΑΤΟϊκού εταίρου που εγγυάται τη διεθνή νομιμότητα απέναντι στους όποιους παροξυσμούς των γειτόνων μας. Ενός κρίσιμου κόμβου στον νέο ενεργειακό χάρτη. «Είμαστε με τη συμμαχία της Δύσης. Ερχόμαστε από τον Διαφωτισμό και βαδίζουμε με τη Δημοκρατία», δήλωσε εκείνη την ημέρα στη Βουλή ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Με άλλα λόγια, η Ελλάδα του Κυριάκου Μητσοτάκη, η Ελλάδα της εξωστρέφειας και των ισχυρών συμμάχων, οικοδομώντας τις κατάλληλες διεθνείς στρατηγικές συμμαχίες, βαδίζει μπροστά, κοιτάζει ψηλά και μακριά. Με άλλα λόγια, αυτή είναι η περήφανη Ελλάδα που θέλουμε και αξίζουμε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ