Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Μεγάλη συζήτηση για τη βία προκάλεσαν τα «Άγουρα Κεράσια»

«Οι εικόνες θα αδειάσουν, και οι τοίχοι θα σκιστούν να περάσει η σιωπή της. Τα ακροδάχτυλά της, τη σκιά της θα γυρέψουν. Τα μάτια της, καθρέφτης να την καθρεφτίσει. Όλα θα τη δείχνουν. Μα ποιος μπορεί να δει όσα δεν θέλουν να φανούν;».

Τα «Άγουρα Κεράσια», του Μιχαήλ Άνθη, σε σκηνοθεσία Μανούσου Μανουσάκη, που ανέβηκε προσφάτως στο Πολιτιστικό Κέντρο Ιωνία στη Βούλα, ήταν η αφορμή για να γίνει εκτενής συζήτηση μεταξύ των μαθητών, που παρακολούθησαν την παράσταση, για την ενδοοικογενειακή βία. Άλλωστε, αυτό το πολύ σοβαρό – και δυστυχώς επίκαιρο – ζήτημα πραγματεύεται το έργο, καθώς και ένα άλλο θέμα που αφορά τις σχέσεις γονιών παιδιών. Η παράσταση διοργανώθηκε από την Επιτροπή Ισότητας Φύλων του Δήμου Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης. Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους, οι Κώστας Καζάκος, Τάνια Τρύπη και η Τζένη Καζάκου.

«Ο πιο δυνατός δεν είναι αυτός που έχει τα μεγαλύτερα μπράτσα ή τον περισσότερο τσαμπουκά. Ο πιο δυνατός είναι αυτός που ξέρει να σέβεται, να αγαπά και να προστατεύει ιδιαίτερα τους πιο αδύναμους, εκείνους που έχουν ανάγκη της προστασίας του», δήλωσε μετά την παράσταση ο δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης Γρηγόρης Κωνσταντέλλος.

Στην εκδήλωση μίλησε και μία μαθήτρια από το ΓΕΛ Βάρης η οποία αναφέρθηκε στην πατριαρχεία. «Σίγουρα έχετε ακούσει τη φράση “οι αληθινοί άνδρες δεν κλαίνε”. Το πρόβλημα με την πατριαρχεία είναι ότι μπαίνουν όλα σε κουτάκια τα οποία περιορίζουν τους ανθρώπους και τους αποσυνδέουν από τα συναισθήματά τους. Κυρίως τους άνδρες. Γι αυτό οι άντρες είναι τόσο βίαιοι. Επειδή γαλουχούνται να είναι επιθετικοί, αυταρχικοί και με την ιδέα του “Α αρσενικού”, είπε.

Πολύ σημαντικές και στοχευμένες ήταν αρκετές από τις ερωτήσεις που διατύπωσαν μαθητές και οι οποίες προβλήθηκαν σε video. Μάλιστα, ένας μαθητής έθεσε ερώτημα σχετικό με τη σεξουαλική κακοποίηση και την επιτρεπόμενη συναίνεση.
Ακολούθησε ανάλυση των θεμάτων που τέθηκαν από τον αν. καθηγητή του ΕΚΠΑ και επιστημονικό σύμβουλο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), για θέματα Ισότητας, Δημήτρη Παρσάνογλου.

Διαβάστε επίσης: Εκδήλωση για τα 87 χρόνια από τον θάνατο του Ελ. Βενιζέλου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ