Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
spot_img

Ο ΣΠΑΥ στην υπηρεσία της δασοπροστασίας

Μια νέα εποχή ξεκινά για τον Υμηττό, με την αξιοποίηση της τεχνολογίας. Μεταμορφώνεται σε «Έξυπνο Δάσος» – το πρώτο πανελλαδικά – με την υλοποίηση καινοτόμων ψηφιακών δράσεων προστασίας και ανάδειξης του δασικού οικοσυστήματος.

Πριν λίγες ημέρες υπεγράφη η σύμβαση μεταξύ του Συνδέσμου Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού (ΣΠΑΥ) και της NOVA-SATWAYS που θα αναλάβει την υλοποίηση του προγράμματος.

Πρόκειται για ένα εμβληματικό έργο του ΣΠΑΥ, συνολικού ύψους 4 εκ. ευρώ, που χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».

Το έργο περιλαμβάνει δράσεις που εντάσσονται σε ένα ενιαίο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα με δύο διακριτά, αλλά αλληλένδετα υποσυστήματα:

– Συντονισμός και Διαχείριση Κρίσεων για την Πολιτική Προστασία.

– Ανάδειξη Υμηττού και Ανάπτυξη Φιλοδασικής Συνείδησης.

Συντονισμός και Διαχείριση Κρίσεων για την Πολιτική Προστασία.

Το πρώτο υποσύστημα βασίζεται κυρίως σε τεχνολογίες Πληροφορικής, Επικοινωνιών και Γεωγραφικών Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΣΠ – GIS).

Συνδυάζοντας έξυπνες τεχνικές και αλγορίθμους, αξιοποιεί και επεξεργάζεται τα χωρικά, και μη, δεδομένα, παρέχοντας στους χρήστες πληροφορίες για την αντιμετώπιση περιστατικών εκτάκτου ανάγκης αλλά και τον καλύτερο συντονισμό των εμπλεκόμενων φορέων. Οι πληροφορίες αυτές θα μπορούν να αξιοποιηθούν και για την έγκαιρη ενημέρωση των πολιτών.

Συγκεκριμένα θα αξιοποιηθούν τεχνολογίες όπως χρήση drones, κάμερες θερμικής ανίχνευσης, έξυπνοι αισθητήρες και σύγχρονα συστήματα ψηφιακών επικοινωνιών.

Πρόκειται ουσιαστικά για ένα υπερσύγχρονο κέντρο διαχείρισης και ελέγχου, το οποίο «ενημερώνεται» από κάμερες που εφαρμόζουν τεχνητή νοημοσύνη, αισθητήρες αλλά και drones, και καθιστά εφικτή την πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα των αρμόδιων φορέων, αλλά και την πρόληψη φυσικών καταστροφών (πυρκαγιές, πλημμύρες κλπ.).

Ανάδειξη Υμηττού και Ανάπτυξη Φιλοδασικής Συνείδησης

Παράλληλα, προβλέπεται η ανάδειξη του Υμηττού μέσω της καλλιέργειας φιλοδασικής συνείδησης των πολιτών, με στόχο την προώθησή του ως Διαπεριφερειακό Σημείο Αναφοράς με διεθνή αναγνωσιμότητα.

Μέσω του δεύτερου υποσυστήματος, θα αναπτυχθούν ψηφιακές διαδραστικές και πολυκαναλικές υπηρεσίες προς τους Δημότες των 11 όμορων Δήμων, όπως
έξυπνα σημεία ενημέρωσης πολιτών, υποδομές πρόσβασης στο διαδίκτυο και σημεία επισκευής ποδηλάτων σε ποδηλατικές διαδρομές στο βουνό, χρήση νέων τεχνολογιών για την ανάδειξη της φυσικής ομορφιάς και της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς του Υμηττού (μοναστήρια, αρχαιολογικοί χώροι, βυζαντινές εκκλησίες κ.α.).

Διαβάστε επίσης: Συνεδρίασε στη Δάφνη ο ΣΠΑΥ – Άρχισαν οι ενέργειες για την ένταξη του Π. Φαλήρου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ