Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024
spot_img

Μέτρα για τον καύσωνα σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

Έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, κατά τη διάρκεια του καύσωνα με την ονομασία «Κλέων», περιλαμβάνει η απόφαση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Η υποχρεωτική παύση εργασιών θα εφαρμοστεί σε περιοχές που ο κίνδυνος θερμικής καταπόνησης καθίσταται εξαιρετικά υψηλός, κατά το χρονικό διάστημα 12:00-17:00.

Η παροχή εξ αποστάσεως εργασίας (τηλεργασία) αφορά εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

Επιπλέον, περιλαμβάνονται τεχνικά και οργανωτικά μέτρα για την πρόληψη της θερμικής καταπόνησης αλλά και ειδικές προβλέψεις για τις υπαίθριες εργασίες, όπως η χορήγηση μέσων ατομικής προστασίας.

Τι θα ισχύσει στο Δημόσιο

Σε ρυθμίσεις για την εργασία στο Δημόσιο, λόγω καύσωνα, προχώρησε και το υπουργείο Εσωτερικών

Σε εγκύκλιο που εξέδωσε η υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, περιγράφονται οι προϋποθέσεις για την εφαρμογή της τηλεργασίας αλλά και η ενεργοποίηση ευέλικτου ωραρίου εργασίας, προκειμένου να προστατευτούν οι εργαζόμενοι από τις επικίνδυνες καιρικές συνθήκες.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, για τους δημοσίους υπαλλήλους οι οποίοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες προβλέπεται η εφαρμογή τηλεργασίας.

Εφόσον αυτό δεν είναι εφικτό, λόγω της φύσης των καθηκόντων τους, τότε μπορούν να μην προσέλθουν στην υπηρεσία τους κάνοντας χρήση ειδικής άδειας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ