Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024

Με το ποίημα του Δημήτρη Ραβάνη τιμά τη φετινή επέτειο η Μαρία Ανδρούτσου

Το μήνυμά της για τα 50 χρόνια από την επέτειο του Πολυτεχνείου, στέλνει ανήμερα της 17ης Νοέμβρη, η δήμαρχος Αγίου Δημητρίου, Μαρία Ανδρούτσου.

Συγκεκριμένα, γράφει:

Μια μεγάλη επέτειος η φετινή, που φέρνει για ακόμη μια χρονιά στο προσκήνιο τις πιο φορτισμένες ημέρες της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας.

Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία! 17 Νοέμβρη.

Μια ημέρα μνήμης του διαρκούς αγώνα του ελληνικού λαού για ελευθερία, δημοκρατία και αξιοπρέπεια. Μια ημέρα που θέλει να υπενθυμίσει τα δεινά της σκοτεινής εποχής της 7χρονης δικτατορίας της 21ης Απριλίου, αλλά και την αντίσταση του ελληνικού λαού, που με πρωτοπορία το φοιτητικό κίνημα της εποχής, οδήγησε στην Εξέγερση του Πολυτεχνείου. Μια εξέγερση που καταγράφηκε ως η αρχή του τέλους της χούντας των συνταγματαρχών.

Η ημέρα αυτή δικαιωματικά και διαχρονικά ανήκει στη νεολαία, γιατί ήταν δημιούργημα της νεολαίας που δεν δίστασε να ορθώσει το ανάστημά της απέναντι στο σκληρό δικτατορικό καθεστώς και να διεκδικήσει τα αυτονόητα που συμπυκνώνονται στο κεντρικό σύνθημα του αγώνα τους: «Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία».

17 Νοέμβρη. Το Πολυτεχνείο γίνεται το σύμβολο του αγώνα για ελευθερία, για δημοκρατία και κοινωνική πρόοδο. Σήμερα, 50 χρόνια μετά, συνεχίζουμε να τιμούμε τούτη τη μεγάλη επέτειο. Τη μέρα που οι νέοι όρθωσαν το ανάστημα τους ενάντια στο φόβο διεκδικώντας Ελευθερία, Εκδημοκρατισμό, Αξιοπρέπεια… Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία!

Τούτο το ζεστό Νοέμβρη, 50 χρόνια μετά από εκείνον το Νοέμβρη, θα τιμήσουμε την επέτειο με το ποίημα του Δημήτρη Ραβάνη και με μια υπόσχεση:
Και σε 60 και σε 100 και σε 200 χρόνια, η μνήμη του Πολυτεχνείου θα είναι πάντα ζωντανή στη ψυχή και το πνεύμα μας.

«Ένας Ζεστός Νοέμβρης» – Δημήτρης Ραβάνης

«…και ξαφνικά πιάσαν οι ζέστες το Νοέμβρη καλοκαιριά στην καρδιά του χειμώνα.
Ήταν οι ανάσες των παιδιών, κοντά – κοντά, σαν να ’ταν μια αναπνοή κι οι ανάσες στα παράθυρα κοντά – κοντά, σα να ’τανε ένα μπαλκόνι η Αθήνα, κι οι φωτιές που καίγανε στους δρόμους τα σκουπίδια, κοντά – κοντά, σα να ’ταν πυρκαγιά, κι ήταν οι σφαίρες κι ήταν το αίμα.
Και ξαφνικά πιάσαν οι ζέστες το Νοέμβρη, κατακαλόκαιρο στη μέση του χειμώνα».

Διαβάστε επίσης: ΕΣΠΗΤ: Έκδοση ιστορικού φωτογραφικού άλμπουμ για την 50η επέτειο του Πολυτεχνείου

Ειδήσεις από τον Αγιο Δημήτριο στο amarysianotia.gr

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Ακολουθήστε μας στο Twitter

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ