Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024
spot_img

Δωρεά Χρήστου Π. Μοσχανδρέου στον Δήμο για βιβλιοθήκη τέχνης

Σε διαδιακασία υλοποίησης είναι του συμβόλαιο δωρεάς σπάνιων βιβλίων για την δημιουργία βιβλιοθήκης τέχνης, που υπέγραψαν στα τέλη Σεπτεμβρίου ο δήμαρχος Ζωγράφου Βασίλης Θώδας με τον Χρήστο Π. Μοσχανδρέου

Η δωρεά του Χρήστου Π. Μοσχανδρέου περιλαμβάνει 38 σπάνια βιβλία μεγάλων Ελλήνων εικαστικών (Χάρος, Θεοφίλης, Γουρζής, Φασιανός και άλλων), καθώς και δύο μήτρες χαλκού δημιουργημένες για την έκδοση του Εθνικού Ύμνου, το 1996 από την Πινακοθήκη Χρήστου Π. Μοσχανδρέου στο Μεσολόγγι.

Σκοπός είναι να δημιουργηθεί από τον Δήμο Ζωγράφου ειδική βιβλιοθήκη τέχνης, η πρώτη στην Ελλάδα, προκειμένου οι καλλιτέχνες και τα έργα τους να γίνουν γνωστά και οικεία στο ευρύ κοινό και σε όλες τις ηλικίες, καθώς η βιβλιοθήκη θα είναι επισκέψιμη από σχολεία, φορείς και απλούς πολίτες. Επιπρόσθετα, στην εικαστική αυτή βιβλιοθήκη θα διενεργούνται εκπαιδευτικά προγράμματα με βάση τα εν λόγω έργα.

Ο κύριος Μοσχανδρέου δήλωσε «Δύο πόλεις ήταν, είναι και θα είναι για πάντα στην καρδιά μου χαραγμένες. Η ιερά πόλη του Μεσολογγίου στην οποία γεννήθηκα και στην οποία προσέφερα, μόνο με δικές μου δυνάμεις, τεράστια προβολή και στήριξη στον χώρο του πολιτισμού, με την πινακοθήκη Χρ. Π. Μοσχανδρεου, η οποία λειτούργησε εκεί από το 1997 έως το 2018. Η άλλη είναι η πόλη του Ζωγράφου όπου φοίτησα στο 9ο Δημοτικό σχολείο Άνω Ιλισίων, στο 2ο Δημοτικό σχολείο Αγίου Θεράποντα και το Γυμνάσιο αρρένων. Αισθάνομαι αιώνια ευγνωμοσύνη στις παλιές Ζωγραφιώτικες, Γουδιώτικες και Ιλισιώτικες οικογένειες που με αγκάλιασαν και με τα εφόδια της αγάπης και της ηθικής στήριξής τους, από το 1975 και για 45 χρόνια υπηρέτησα επιτυχώς την ελληνική διαφήμιση. Δίπλα μου στην προσπάθειά μου βρέθηκαν και οι δημοτικοί άρχοντες του Ζωγράφου. Το 2019 δώρισα στον Δήμο Ζωγράφου όλο το αρχείο μου, που αφορούσε στον ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΤΥΠΟ του Ζωγράφου, πάνω από 1600 τεύχη. Σήμερα με ιδιαίτερη χαρά και μεγάλη συγκίνηση, στη μνήμη όλων των επώνυμων και ανώνυμων Ζωγραφιωτών, αποφάσισα να δωρίσω το πρώτο μέρος της συλλογής συλλεκτικών βιβλίων, περιορισμένου αριθμού αντιτύπων, με έργα μεγάλων εικαστικών δημιουργών (Κογιεβίνας, Κεφαληνός, Γουρζής, Ψυχοπαίδης, Χουλιάρας, Γκίκας και άλλοι), ώστε να ιδρυθεί στου Ζωγράφου Δημοτική Βιβλιοθήκη Τέχνης. Με αυτή την κίνηση ο Δήμος Ζωγράφου αποκτά την πρώτη βιβλιοθήκη τέχνης στην Ελλάδα, αλλά έρχεται και η δικαίωση των Ελλήνων εικαστικών δημιουργών. Είμαι ευτυχής που παραδίδω τη σπάνια αυτή συλλογή στα χέρια του σημερινού δημάρχου κυρίου Βασίλη Θώδα, με τον οποίο γνωρίζομαι από την εφηβική του ηλικία και ξέρω καλά την ευαισθησία του για την πρόοδο και την πολιτιστική ανάπτυξη της αγαπημένης μας πόλης».

Ο δήμαρχος Ζωγράφου δήλωσε «Εκφράζω τη βαθειά μου συγκίνηση και την απεριόριστη εκτίμησή μου προς τον παλαιό Ζωγραφιώτη και μεγάλο συλλέκτη Χρήστο Π. Μοσχανδρέου για τη δωρεά σπάνιων βιβλίων και μητρών έργων τέχνης μεγάλων εικαστικών καλλιτεχνών στον Δήμο μας, με σκοπό τη δημιουργία βιβλιοθήκης τέχνης. Η γενναία αυτή χειρονομία του προς τους συμπολίτες μας με συγκινεί και με γεμίζει χαρά, καθώς σπουδαία έργα θα γίνουν προσιτά στο ευρύ κοινό και θα συμβάλουν στην προβολή και στη διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς».

Διαβάστε επίσης: Ο Δήμος στηρίζει την Τράπεζα Μυελού των Οστών του Συλλόγου «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ»

Ειδήσεις από του Ζωγράφου στο amarysianotia.gr

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Ακολουθήστε μας στο Twitter

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ