Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
spot_img

Επιλεκτικοί εορτασμοί και ευαισθησία από το Υπουργείο Παιδείας

Γράφει η Ζωή Ν. Τσαρούχα υποψήφια ευρωβουλευτής της ΝΙΚΗΣ. 

Την 4η Απριλίου Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων, ορίζεται και καθιερώνεται με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας ως Πανελλήνια Σχολική Ημέρα Φιλοζωίας και η 4η Απριλίου κάθε σχολικού έτους θα αφιερώνεται στην υλοποίηση σχετικών δράσεων. Αυτή την ημέρα οι μαθητές δεν θα κάνουν μάθημα, αλλά θα παίρνουν μέρος σε δραστηριότητες που αφορούν στην ευαισθητοποίηση για τα αδέσποτα και τα οικόσιτα ζώα.

Η ευαισθητοποίηση, η αγάπη, η προστασία των ζώων είναι δείγμα ανθρωπιάς και πολιτισμού. Κανείς δεν αντιλέγει σ αυτό.

Εκείνο όμως που προξενεί εντύπωση είναι η επιλεκτική ευαισθησία του Υπουργείου Παιδείας Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, όπως ονομάζεται.

Γιατί τα τελευταία χρόνια και συγκεκριμένα από το 2020 έχει πάψει να αποτελεί σχολική αργία η ημέρα του εορτασμού των Τριών Ιεραρχών με απόφαση της τότε Υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως.

Γνωρίζουν πραγματικά τα παιδιά μας ποιοι ήταν οι Τρεις Ιεράρχες; Οι τρεις Άγιοι και Θεολόγοι της Ορθόδοξης Χριστιανικής Πίστης, προστάτες των γραμμάτων και των μαθητών; Ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος, ο Βασίλειος ο Μέγας και ο Γρηγόριος Ναζιανζηνός αναδείχθηκαν Πατέρες και Άγιοι της Εκκλησίας . Η γιορτή των Τριών Ιεραρχών προστατών των γραμμάτων των δασκάλων και των μαθητών δεν τιμάται στο ελληνικό σχολείο παρά μόνο με μια τυπική γιορτή που διαρκεί το πολύ δύο διδακτικές ώρες. Αντίθετα η Πανελλήνια Σχολική Ημέρα Φιλοζωίας  εμπλουτίζεται με εργαστήρια και δραστηριότητες για τους μαθητές. Και το ίδιο παράδοξο επίσης είναι ότι η 30η Ιανουαρίου που τιμάται η μνήμη των Τριών Ιεραρχών, μπορεί να μην είναι πλέον σχολική αργία για τα σχολεία, αλλά παραμένει αργία για τα φροντιστήρια και τα κέντρα ξένων γλωσσών.

Το Υπουργείο Παιδείας επιλέγει να καθιερώσει Σχολικές Γιορτές για την ευαισθητοποίηση των μαθητών στη φιλοζωία, αλλά αγνοεί επιδεικτικά την Ορθοδοξία και την Ελληνική Παιδεία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ