Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
spot_img

Νέα βράβευση για την προσφορά στη μείωση των αποβλήτων

Ο Δήμος Νέας Σμύρνης δεν θα μπορούσε να μη δώσει το «παρών» στην 4η Διεθνής Έκθεση Verde.tec. Η σπουδαία προσπάθεια που καταβάλλεται από την Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου για τη μείωση των αποβλήτων επιβραβεύτηκε με Green Award.

H Verde.tec αποτελεί την μεγαλύτερη διοργάνωση παρουσίασης των καλών πρακτικών για την προστασία του περιβάλλοντος, στην οποία συμμετέχουν δήμοι, φορείς, εταιρείες αλλά και προσωπικότητες που προβάλλουν τις προσπάθειές τους, το σχεδιασμό αλλά και τα έργα τους για την εφαρμογή των πρακτικών κυκλικής οικονομίας και προστασίας του περιβάλλοντος. Κάποιες από αυτές βραβεύονται για την επιτυχή εφαρμογή τους.

Ανάμεσα στους βραβευθέντες στην κατηγορία «Απόβλητα» ήταν και ο Δήμος Νέας Σμύρνης, ο οποίος εφαρμόζει με επιτυχία τη διαδικασία κομποστοποίησης.

Πιο αναλυτικά, η κομποστοποίηση είναι μια φυσική διαδικασία η οποία μετατρέπει τα οργανικά υλικά σε μια πλούσια σκούρα ουσία. Αυτή η ουσία λέγεται κομπόστ ή χούμους ή εδαφοβελτιωτικό. Τα βακτήρια, οι μύκητες και άλλα μικρόβια είναι οι “εργάτες” της κομποστοποίησης. Αυτοί υποβοηθούνται κι από άλλους μεγαλύτερους οργανισμούς. Κατά τη διάρκεια της κομποστοποίησης αυτά τα μικρόβια παράγουν διοξείδιο του άνθρακα (CO2), θερμότητα και νερό καθώς αποικοδομούν τα οργανικά υλικά του σωρού. Το τελικό αποτέλεσμα είναι το κομπόστ (πλούσιο, σκούρο, θριφτό και άοσμο), τέλειο λίπασμα για τον κήπο.

O αντιδήμαρχος Διαχείρισης Απορριμμάτων Γιώργος Κρικρής παραλαμβάνοντας το βραβείο δήλωσε: «Η μείωση των αποβλήτων και κατ’ επέκταση η πλέον φιλική στο περιβάλλον και η πιο οικολογική διαχείριση των αποβλήτων αποτελεί για το Δήμο Νέας Σμύρνης έναν βασικό στόχο στον οποίο επικεντρωνόμαστε εντατικά τα τελευταία χρόνια. Η προσπάθεια συνεχίζεται».

Το παρόν στην έκθεση έδωσαν μεταξύ άλλων ο γενικός γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων Μ. Γραφάκος, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δ. Παπαστεργίου, βουλευτές, δήμαρχοι, κ.α.

 

Διαβάστε επίσης: Αναζήτηση μόνιμων χώρων για τις ανάγκες της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ