Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
spot_img

Τετραήμερο για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή

Ένα τετραήμερο συνέδριο για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή διοργανώνουν ο Δήμος Καισαριανής και το Κέντρο Μικρασιατικού Πολιτισμού και Ανάδειξης Σύγχρονης Ιστορίας του Δήμου. Το συνέδριο πραγματοποιείται 14-17 Οκτωβρίου στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου της πόλης.

Την Παρασκευή, 14/10/2022, στις 18:00, θα πραγματοποιηθεί η κεντρική ομιλία του συνεδρίου από τον καθηγητή, ιστορικό και συγγραφέα, Γιώργο Μαυρογορδάτο, με τίτλο «Νομοτέλεια και επιλογές που οδήγησαν στη Μικρασιατική Καταστροφή».

Το Σάββατο, 15/10/2022, πανεπιστημιακοί, νέοι επιστήμονες, πρωτοπόροι ερευνητές αναλύουν τη Μικρασιατική εκστρατεία, τα αίτια και τα αποτελέσματά της.

Την Κυριακή, 16/10/2022, στις 17:00, μια εσπερίδα σχεδιασμένη επιστημονικά από τον αρχιτέκτονα και ομότιμο καθηγητή του Τμήματος Αρχιτεκτονικής του ΕΜΠ, Δημήτρη Ησαΐα, με τίτλο «Προσφυγικοί καταυλισμοί και συνοικίες: μεταμορφώνοντας το Ελληνικό Αστικό και Αγροτικό Τοπίο» διερευνά τη μεταμόρφωση του αστικού και αγροτικού τοπίου στην Ελλάδα, μετά την άφιξη του τεράστιου αριθμού Μικρασιατών προσφύγων.

Το 4ήμερο ολοκληρώνεται τη Δευτέρα 17/10/2022, στις 18:00, με μια εσπερίδα-επίλογο με τίτλο «1922 – 2022: 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή: Συμπεράσματα για τον αιώνα που πέρασε – Ερωτήματα για αυτόν που ακολουθεί». Κεντρικός ομιλητής της εσπερίδας είναι ο καθηγητής Πολιτικής Ιστορίας στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστήμιου Αθηνών, Θάνος Βερέμης. Στο πάνελ μαζί του θα είναι ο δήμαρχος Καισαριανής, Βοσκόπουλος Χρήστος και ο αρχιτέκτονας και ομότιμος καθηγητής του Τμήματος Αρχιτεκτονικής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Δημήτρης Ησαΐας.

Μετά την εσπερίδα θα ακολουθήσει μικρή τελετή λήξης, με τον μαέστρο Γιώργο Γουρζουλίδη στο πιάνο να ερμηνεύει γνωστά κομμάτια Μικρασιατών συνθετών και κέρασμα με Μικρασιάτικα εδέσματα στο φουαγιέ.

Διαβάστε επίσης: Δείξε την αγάπη για τον τόπο σου με μια φωτογραφία

Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Καισαριανή στο amarysianotia.gr

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ