Παρασκευή, 10 Μαΐου, 2024

Νίκη Κεραμέως: «Η αυτοδυναμία δεν είναι αυτοσκοπός, αλλά μέσο σταθερότητας»

Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων για την κοινοβουλευτική τετραετία που κλείνει, υποψήφια βουλευτής Βορείου Τομέα στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές, η Νίκη Κεραμέως αποτέλεσε ένα από τα κεντρικά πρόσωπα της απερχόμενης κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.

Μιλώντας στην ΑΜΑΡΥΣΙΑ με την προεκλογική ατμόσφαιρα να έχει ήδη ενταθεί, μας εξηγεί γιατί θεωρεί ως ανεδαφική μια κυβέρνηση συνεργασίας και μοναδική καθαρή επιλογή μια αυτοδύναμη κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ασκεί κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ με διακύβευμα τόσο την οικονομία της χώρας, όσο και την ευρωπαϊκή της προοπτική, ενώ απαντά και σε ερωτήματα που άπτονται του χαρτοφυλακίου της, τα οποία αποτέλεσαν αντικείμενο συζήτησης, αλλά και αντιδράσεων κατά την θητεία της στο Υπουργείο.

Συνέντευξη: Γιάννης Μπεθάνης

Είμαστε μια ανάσα πριν τις εκλογές της 21ης Μαΐου. Ποιο θεωρείτε ότι είναι το διακύβευμα αυτών των εκλογών;

Οι εκλογές της 21ης Μαΐου είναι κομβικές. Οι Έλληνες θα πρέπει να αποφασίσουμε εάν θα γυρίσουμε πίσω στις αποτυχημένες πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ που φόρτωσαν με τεράστια βάρη -οικονομικά και όχι μόνο- τις Ελληνίδες και τους Έλληνες θέτοντας σε κίνδυνο ακόμα και τη θέση της χώρας μας στην Ευρώπη ή αν θα συνεχίσουμε τολμηρά μπροστά, στον δρόμο της προόδου και της ανάπτυξης που βαδίζουμε τα τελευταία τέσσερα χρόνια με τη ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ. Έχω εμπιστοσύνη στους πολίτες, πιστεύω ότι οι πολίτες έχουν κριτήριο και συνεπώς θα διασφαλίσουν όσα πετύχαμε και θα μας δώσουν εντολή να διορθώσουμε όσα ακόμη πρέπει να αλλάξουν, ανανεώνοντας την εμπιστοσύνη τους στη Νέα Δημοκρατία.

Εάν συγκρίνουμε τη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ, σε ποια σημεία πιστεύετε ότι υπερέχει το κυβερνών κόμμα;

Είναι σαφές ότι η Νέα Δημοκρατία υπερέχει συνολικά. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ποιο ήταν το αποτύπωμα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και ποιο αυτό της Νέας Δημοκρατίας. Δεν λέω ότι δεν έγιναν λάθη, προφανώς και έγιναν· αυτό που ζητούμε είναι ο ελληνικός λαός να μας δώσει την ευκαιρία να διορθώσουμε όλα τα κακώς κείμενα. Ο συνολικός απολογισμός όμως, του έργου της κυβέρνησης, είναι ιδιαίτερα θετικός. Υπήρξαμε συνεπείς ως προς τις δεσμεύσεις μας και αλλάξαμε πολλά προς το καλύτερο. Και μια ακόμα, σημαντική διαφορά. Ο ΣΥΡΙΖΑ δημιουργεί ο ίδιος κρίσεις, που δεν μπορεί να διαχειριστεί,

Ενώ η Νέα Δημοκρατία ξεπερνά παγκόσμιες κρίσεις και οδηγεί τη χώρα μας σταθερά σε δρόμους ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής. Οι διαφορές είναι χαώδεις και τις βιώσαμε όλοι μας· πιστεύω ότι οι πολίτες διαπιστώνουν τη συνέπεια, την αποτελεσματικότητα και το κύρος του Κυριάκου Μητσοτάκη, έναντι της ασυνέπειας, της αναποτελεσματικότητας και της προβληματικής διεθνούς παρουσίας του Αλέξη Τσίπρα.

Θεωρείτε ότι έχουν πεισθεί οι πολίτες για την αναγκαιότητα μιας αυτοδύναμης κυβέρνησης; Αποκλείετε μια κυβέρνηση συνεργασίας;

Η αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας αποτελεί τη μόνη ουσιαστική κυβερνητική επιλογή. Οι πολίτες γνωρίζουν ότι δεν υπάρχουν οι πολιτικές προϋποθέσεις για κυβέρνηση συνεργασίας. Η αυτοδυναμία δεν είναι για εμάς αυτοσκοπός, αλλά μέσο για σταθερότητα, για να συνεχίσει η χώρα μας την αναπτυξιακή της πορεία, για να διασφαλίσουμε όσα θετικά πετύχαμε τα προηγούμενα χρόνια, αλλά και για να προχωρήσουμε σε μεταρρυθμίσεις εκεί που χρειάζεται ακόμα να γίνουν. Την Κυριακή τον εκλογών δεν υπάρχει χώρος για ψήφο διαμαρτυρίας ή αποχή. Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ στοχεύει στο υψηλότερο δυνατό ποσοστό. Ο πρωθυπουργός ήταν ξεκάθαρος. Η πρώτη Κυριακή δείχνει ποιος θα κυβερνήσει και η δεύτερη πώς θα κυβερνήσει.

Ας έρθουμε τώρα και στο χαρτοφυλάκιό σας, την Παιδεία. Ποιο πιστεύετε ότι ήταν το πιο σημαντικό βήμα που έγινε την προηγούμενη τετραετία;

Οι μεταρρυθμίσεις στην Παιδεία απαιτούν χρόνο για να αφομοιωθούν και να δώσουν καρπούς. Και είμαστε υπερήφανοι γιατί είχαμε την τύχη να δούμε τις προσπάθειές μας να καρποφορούν. Νομίζω ότι το σημαντικότερο βήμα που συντελέστηκε την προηγούμενη τετραετία ήταν η οριζόντια αλλαγή νοοτροπίας σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Στο σχολείο, με τη στροφή σε πιο βιωματική μάθηση αντί της αποστήθισης, περισσότερα αντικείμενα, αξιοποίηση ψηφιακών εργαλείων, βελτιωτική αξιολόγηση. Το δημόσιο σχολείο πλέον στηρίζει την οικογένεια και προσφέρει υπηρεσίες για τις οποίες, μέχρι πρόσφατα, οι γονείς έπρεπε να πληρώσουν.

Καθιερώσαμε την αξιολόγηση. Στην Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση και Δια Βίου Μάθηση, που πλέον είναι άμεσα συνδεδεμένη με τις ανάγκες της κοινωνίας και αποτελεί αξιόπιστη εναλλακτική διαδρομή με προοπτικές, αντί για υποδεέστερη επιλογή εκπαίδευσης που θεωρείτο πριν. Στο Πανεπιστήμιο, ανοίξαμε νέους ορίζοντες για τα πανεπιστήμιά μας, με συνεργασίες με κορυφαία ΑΕΙ του εξωτερικού, διευρύναμε τις δυνατότητες και τις ευκαιρίες για τους φοιτητές μας, αποκαταστήσαμε το ακαδημαϊκό άσυλο στην πραγματική του έννοια. Υπάρχουν πολλά ακόμα να γίνουν αλλά πιστεύω ότι πλέον κινούμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση.

Εάν υποθέσουμε ότι και η επόμενη τετραετία βρίσκει τη Νέα Δημοκρατία στο «τιμόνι» της χώρας, ποιοι είναι οι στόχοι στην Παιδεία, ποιο είναι το όραμά σας;

Να διορθώσουμε όλα τα κακώς κείμενα, να δούμε όσα σπείραμε να αποδίδουν καρπούς και να τα βελτιώσουμε βάσει ανατροφοδότησης, να συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις και να αξιοποιήσουμε πλήρως τα χρηματοδοτικά εργαλεία που εξασφαλίσαμε. Παράλληλα, να προβούμε σε ακόμα περισσότερους μόνιμους διορισμούς, να εξαλείψουμε τη στρέβλωση που υπάρχει με τους αναπληρωτές, να αυξήσουμε τους μισθούς των εκπαιδευτικών μας και βεβαίως να δώσουμε στα παιδιά μας ακόμη καλύτερα και περισσότερα εφόδια για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις ανάγκες του 21ου αιώνα και να διαμορφώσουν το μέλλον που ονειρεύονται.

Τι συμβαίνει τελικά με την αξιολόγηση; Προχωρά κανονικά; Ως γνωστόν υπήρξαν αντιδράσεις…

Η αξιολόγηση προχωρά κανονικά και πλέον δεν προκαλεί ουσιαστικές αντιδράσεις. Πριν από τρία χρόνια, όταν ξεκινήσαμε, αντιδρούσαν κυρίως οι συνδικαλιστικές ηγεσίες. Θεωρώ ωστόσο ότι πλέον έχει καταστεί σαφές ότι η αξιολόγηση είναι ένας καθαρά βελτιωτικός μηχανισμός, ένα σημαντικό εργαλείο που χρησιμοποιείται για τη βελτίωση των εκπαιδευτικών, και κατά συνέπεια, της εκπαίδευσης. Η παγκόσμια εκπαιδευτική πραγματικότητα αποδεικνύει ότι δεν μπορεί να υπάρξει βελτίωση χωρίς αξιολόγηση. Ακριβώς γι’ αυτό, μετά την αξιολόγηση των σχολικών μονάδων, που ολοκληρώθηκε με καθολική, σχεδόν, συμμετοχή και την αξιολόγηση του εκπαιδευτικού συστήματος, ξεκίνησε -για πρώτη φορά μετά από 41 χρόνια- η ατομική αξιολόγηση των εκπαιδευτικών. Αξιολόγηση με καθαρά βελτιωτικό χαρακτήρα, ώστε το έργο των εκπαιδευτικών μας να αναγνωρίζεται, να αναβαθμίζεται όταν χρειάζεται και τα παιδιά μας να αποκτούν, εν τέλει, περισσότερα και καλύτερα εφόδια.

Υλοποιήσατε 25.000 μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών, ενώ ανακοινώσατε επιπλέον 3.772 ήδη για τη σχολική χρονιά που ξεκινά τον Σεπτέμβριο. Ποιο είναι το πλάνο για την επόμενη τετραετία;

Πράγματι, την τελευταία τετραετία επενδύσαμε σημαντικά στο ανθρώπινο δυναμικό μας και μάλιστα εν μέσω πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης. Στόχος μας είναι οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί να χρησιμοποιούνται για αναπλήρωση και μόνο. Αντιλαμβάνεστε, ωστόσο, ότι αυτό απαιτεί χρόνο, αφού πρέπει να καλύπτονται οι ανάγκες του κράτους σε όλους τους τομείς της δραστηριότητάς του, και πάντοτε στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων. Μετά τους 25.000 μόνιμους διορισμούς, φέτος θα προχωρήσουμε σε ακόμη 3.772, συνολικά δηλαδή 28.500 μόνιμους διορισμούς στην Παιδεία την τετραετία που μας πέρασε. Ευελπιστούμε ότι θα υπάρξει και συνέχεια, πάντα σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών. Στηρίζουμε τα σχολεία μας, στηρίζουμε τους εκπαιδευτικούς μας.

Πρόσφατα σας είδαμε σε σχολείο του Αμαρουσίου να παραδίδετε σετ ρομποτικής και διαδραστικούς πίνακες. Με ποιο κριτήριο έγινε η επιλογή; Θα εξοπλιστούν όλα τα σχολεία;

Τα 177.000 σετ ρομποτικής ξεκίνησαν ήδη να διανέμονται σε όλα τα Νηπιαγωγεία, Δημοτικά και Γυμνάσια της χώρας, οριζόντια και χωρίς κριτήρια, σε μια αναλογία ανά δράση 1 σετ ανά 3 μαθητές. Οι 36.000 διαδραστικοί πίνακες θα μπουν σε κάθε τμήμα Λυκείου, Γυμνασίου, Ε’ και ΣΤ’ Δημοτικού σε όλη την επικράτεια, ομοίως χωρίς κριτήρια. Στόχος του ψηφιακού εξοπλισμού, για τον οποίο οι εκπαιδευτικοί μας θα λάβουν ειδικό επιμορφωτικό υλικό και θα υποστηρίζονται μέσω γραμμής υποστήριξης («help desk»), είναι να δώσει τη δυνατότητα στους μαθητές μας να αναπτύξουν πολλαπλές δεξιότητες, ήπιες, ζωής και τεχνολογίας, όπως κριτική σκέψη, ομαδική εργασία, συνεργατικότητα, επίλυση προβλημάτων, δημιουργικότητα. Εστιάζουν στη διαδραστική μάθηση, αποτελούν μια ευχάριστη και ευέλικτη μέθοδο διδασκαλίας, που προωθεί το κίνητρο των παιδιών και συμβάλλει στη μετατροπή των σχολείων σε δημιουργικές κυψέλες γνώσης και καινοτομίας.

Η αλλαγή του νόμου για το άσυλο στα πανεπιστήμια ήταν μία από τις πρώτες μεταρρυθμίσεις στις οποίες προβήκατε, αν δεν κάνω λάθος. Τελικά πόσο χρήσιμη ήταν και ποια ήταν τα αποτελέσματα που έφερε;

Η αποκατάσταση του ασύλου στην πραγματική του έννοια ήταν από τις πρώτες παρεμβάσεις μας και θεωρώ ότι συνέβαλε σημαντικά στην ενίσχυση της ακαδημαϊκής ελευθερίας και την «αλλαγή σελίδας» που έχει συντελεστεί για τα πανεπιστήμιά μας. Έχουν γίνει σημαντικά βήματα και υπολείπονται αρκετά ακόμη. Ήταν καιρός να αλλάξει μια εικόνα που εμπόδιζε τη λειτουργία των πανεπιστημίων μας και αδικούσε την πορεία τους. Ο στόχος μας είναι ξεκάθαρος. Πανεπιστήμια ως χώροι έρευνας, ακαδημαϊκής ελευθερίας, προστασίας της ελεύθερης έκφρασης και όχι χώροι καταλήψεων, εκφοβισμού, καταφύγια ανομίας. Ο νόμος αυτός έχει επιτρέψει στην Ελληνική Αστυνομία να βάλει τέλος σε δεκάδες καταλήψεις, κάποιες από τις οποίες κρατούσαν δεκαετίες, και να εξαρθρώσει ακόμα και κυκλώματα σκληρών εγκληματιών, όπως αυτό στη φοιτητική εστία της πανεπιστημιούπολης Ζωγράφου. Για να θυμίσω μια φράση του πρωθυπουργού, η βιβλιοθήκη κέρδισε τις βαριοπούλες.

Η παρέμβαση της κυβέρνησής μας ωστόσο, δεν περιορίστηκε στην αλλαγή του νόμου για το άσυλο. Προχωρήσαμε με τα σχέδια ασφαλείας των πανεπιστημίων, που δεν υπήρχαν, με σημαντικά βήματα για την ελεγχόμενη πρόσβαση και με τις Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων. Η μάχη ενάντια στην ανομία στα πανεπιστήμια είναι μια μάχη διαρκής και δύσκολη. Όμως, είναι μια μάχη που πρέπει και μπορούμε να κερδίσουμε και αποτελεί ακόμα έναν λόγο για να ανανεώσουν οι πολίτες την εμπιστοσύνη τους στη Νέα Δημοκρατία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ