Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

Γιώργος Κουτελάκης στην ΑΜΑΡΥΣΙΑ: Θέλουμε δύο μήνες για να καθαρίσουμε την πόλη

Τη διαπίστωση ότι την τελευταία τετραετία «δεν έγιναν ουσιαστικά πράγματα, παρότι ήταν μία ενδιαφέρουσα περίοδος για την αυτοδιοίκηση από πλευράς χρηματοδοτικών προγραμμάτων», κάνει, μιλώντας στην Αμαρυσία και στην Έλενα Φυντανίδου, ο Γιώγος Κουτελάκης, πρώην δήμαρχος και υποψήφιος στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές ως επικεφαλής της Ανεξάρτητης Δημοτικής Κίνησης Νέας Σμύρνης «Ποιότητα Ζωής». Ο κ. Κουτελάκης δεσμεύεται ότι σε δύο μήνες, από την ημέρα που θα αναλάβει τα ηνία της πόλης, θα την επαναφέρει σε ένα καλό επίπεδο από πλευράς καθαριότητας.

Κύριε Κουτελάκη, ήσασταν πολλά χρόνια δήμαρχος στη Νέα Σμύρνη, 12 χρόνια, και από τους επιτυχημένους δημάρχους. Είναι κοινή ομολογία ότι επί των ημερών σας έγινε σημαντικό έργο στην πόλη. Από το 2010, οπότε πάψατε να ηγείστε της πόλης, τι έχει αλλάξει;

Δυστυχώς στη Νέα Σμύρνη δεν έχουν γίνει ουσιαστικά πράγματα παρότι ήταν μία ενδιαφέρουσα περίοδος για την αυτοδιοίκηση από πλευράς χρηματοδοτικών προγραμμάτων. Η Δημοτική Αρχή, από την περίοδο που έφυγα – από το 2010 έως το 2014 ήμουν αντιδήμαρχος Οικονομικών και Τεχνικών Υπηρεσιών και είχαμε σχεδιάσει σειρά έργων όπως το Κλειστό Γυμναστήριο, τον Παιδικό Σταθμό της Σινώπης, ένα κομμάτι ομβρίων, την Ομήρου – Παλαιολόγου – υλοποίησε τα έργα που κοινά είχαμε δουλέψει, χωρίς να εισφέρει στην πόλη δική της ιδέα. Κινήθηκε με έναν αυτόματο τρόπο, σε μια μεταβατική περίοδο υλοποίησης αυτών που είχαν σχεδιαστεί και ήταν έτοιμα να δημοπρατηθούν. Και άρα οφείλω να πω ότι την πρώτη τετραετία 2014-2019 η διοίκηση Τζουλάκη διατήρησε μια κανονικότητα στην πόλη. Όσον αφορά τα έργα που ξεκίνησαν να γίνονται, κάποια δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη. Από το 2019 και μετά η πόλη άρχισε να καταρρέει. Δηλαδή μετά τις δημοτικές εκλογές του ’19, σαν να θεώρησε η διοίκηση του Δήμου ότι ολοκλήρωσε τους στόχους και τις φιλοδοξίες του και παραμελήθηκε η πόλη. Δεν φροντίζεται η πόλη. Καταρρέει κάθε μέρα και περισσότερο. Δεν είναι ότι ο δήμαρχος μεγάλωσε και φεύγει. Είναι ότι καταρρέει μία διοίκηση.

Αυτό που οφείλεται;

Οφείλεται στο γεγονός ότι ήταν – και φαινόταν – μία διοίκηση χωρίς έμπνευση, χωρίς να έχει όραμα, σχεδιασμούς, φιλοδοξίες, όνειρα, πρόγραμμα, στοχεύσεις για την πόλη. Δεν σχεδίασε κανένα έργο. Δεν σχεδίασε καμία πολιτική. Έζησε με τα έτοιμα. Έφαγε από τα έτοιμα και σε οικονομικό επίπεδο και σε επίπεδο ιδεών και σχεδιασμού. Τι προστέθηκε στην πόλη; Πείτε μου ένα έργο της τελευταίας 4ετίας που να είναι πνευματικό «παιδί» της Δημοτικής Αρχής; Η Ομήρου – Παλαιολόγου είναι παλιό έργο, το κλειστό Γυμναστήριο παρότι δεν προχωρά είναι παλιό, η καθαριότητα είναι ανύπαρκτη, βρώμισε η πόλη, το πράσινο κόβεται και είναι όλα τα πάρκα σε κακή κατάσταση, η δημοτική συγκοινωνία είναι υπό διάλυση, οι υπηρεσίες του Δήμου είναι υπό κατάρρευση, το ταμείο άδειασε. Εξήντα υπάλληλοι του Δήμου έφυγαν και πήγαν σε άλλους Δήμους διότι φοβούνται ότι ο Δήμος κινδυνεύει να χρεοκοπήσει.

Υπάρχει κίνδυνος χρεοκοπίας;

Αν είχαμε άλλα δύο χρόνια μέχρι τις εκλογές, ναι υπήρχε κίνδυνος χρεοκοπίας. Όταν λέω χρεοκοπία εννοώ να περάσει ο Δήμος στο «κόκκινο» και να δυσκολεύεται να «ζήσει». Εμείς τους αφήσαμε 8,5 εκατ. ευρώ στο ταμείο, εκείνοι το 2017 το έφθασαν στα 11 εκατ. ευρώ – θέλω να είμαι σωστός και ειλικρινής – αλλά σήμερα το ταμείο είναι μείον. Και όταν λέμε λεφτά στο ταμείο, εννοούμε χωρίς υποχρεώσεις. Αν έχω 5 εκατ. ευρώ και χρωστάω, βραχυπρόθεσμα, 6 εκατ. ευρώ, δεν έχω χρήματα, είμαι στο «κόκκινο». Μπορεί να έχω να πληρώσω μισθούς αλλά χρωστάω σε όλους τους προμηθευτές. Δεν μπορώ να δημιουργήσω κάτι καινούργιο. Άρα, την περίοδο 2014-2019 η Δημοτική Αρχή πήγε με μία κανονικότητα, αλλά στη συνέχεια κατέρρευσε με πάταγο και τριχοτομήθηκε. Τρεις συνδυασμοί προκύπτουν μέσα από τη σημερινή διοίκηση του Δήμου. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της ψυχικής και πολιτικής μη σύνδεσης των ανθρώπων και των στελεχών μεταξύ τους. Κανένας ψυχικός και πολιτικός δεσμός δεν υπάρχει. Όλοι σκέφτονται τον εαυτό τους. Άντε να δώσουν και καμία σε δουλειά σε κάνα φίλο τους, άντε βολέψουν το παιδί τους, το ανίψι τους, και δουλειά να γίνεται… Αυτό το μοντέλο πέθανε. Στις 8 Οκτωβρίου θέλω να πιστεύω ότι θα τελειώσει.

Δεδομένων των συνθηκών, αν εκλεγείτε Δήμαρχος, ποιες είναι οι πρώτες προτεραιότητές σας;

Τα πρώτα που θα κάνουμε είναι τρία: καταρχάς θα ασχοληθούμε σοβαρά με την καθαριότητα της πόλης. Επί των ημερών μας η Νέα Σμύρνη ήταν η καθαρότερη πόλη, στην Ελλάδα θα έλεγα, αλλά θα πω στην Αττική. Γι’ αυτό εκλεγόμασταν τόσο άνετα. Ήταν το μεγάλο μας asset. Θέλουμε δύο μήνες για να επαναφέρουμε την πόλη σε καλό επίπεδο. Το κομμάτι της καθαριότητας το γνωρίζουμε όσο λίγοι. Το δεύτερο που θέλουμε να κάνουμε είναι να αποκαταστήσουμε το πράσινο της πόλης το οποίο είναι αφρόντιστο, ξερό. Θα αρχίσουμε τις διαδικασίες να φρεσκάρουμε τα πάρκα μας, να τα καθαρίσουμε, να τα φυτέψουμε, να τα περιποιηθούμε, να αναζωογονηθεί ο δημόσιος χώρος της πόλης. Το τρίτο πράγμα είναι να φροντίσουμε τα ταμεία μας, να υπάρξει αναστροφή των δαπανών, να κόψουμε τις πολυτελείς δαπάνες, να γυρίσουμε – και θα γυρίσουμε από την πρώτη χρονιά – στα πρωτογενή πλεονάσματα για να μπορέσουμε να αναπτύξουμε το πρόγραμμά μας. Επίσης, από την πρώτη μέρα, για να μπορέσουμε να το ολοκληρώσουμε μέσα στην πενταετία, θα προχωρήσουμε με την αποκατάσταση των πεζοδρομίων της πόλης. Έχουμε πεζοδρόμια σπασμένα, κατεστραμμένα. Η διοίκηση του κ. Τζουλάκη προσπάθησε να τα φτιάξει με εμβαλωματικές λύσεις. Εμείς θα δουλέψουμε συστηματικά ώστε στο τέλος της πενταετίας να έχουμε κανονικά, προσβάσιμα πεζοδρόμια, και κατασκευαστικά αλλά και με αφαίρεση των εμποδίων που δεν συνάδουν με την έννοια του πεζοδρομίου. Πολύς κόσμος, εξαιτίας των εμποδίων και των κακοτεχνιών, αντί να περπατάει στο πεζοδρόμιο κατεβαίνει στον δρόμο με κίνδυνο να χτυπηθεί από διερχόμενο όχημα. Αυτά είναι τα πρώτα ζητήματα που θα βάλουμε μπροστά.

Με την εγκληματικότητα που έχει αρχίσει να δείχνει τα «δόντια» της στην πλατεία;

Αναφέρεστε σε ένα πολύ κρίσιμο ζήτημα το οποίο θα όφειλε να είναι προτεραιότητα. Ο λόγος που δεν την έβαλα στις πρώτες προτεραιότητες είναι ότι δεν εξαρτάται από εμένα αποκλειστικά. Στην εποχή μας είχαμε κάνει πολύ καλή συνεργασία με το τοπικό αστυνομικό τμήμα της Νέας Σμύρνης και είχαμε καταφέρει να μην έχουμε προβλήματα. Θυμάμαι ότι κόσμος ήταν ευχαριστημένος.

Ειδήσεις από τη Νέα Σμύρνη στο amarysianotia.gr

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Ακολουθήστε μας στο Twitter

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ