Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
spot_img

Μέχρι το βράδυ της Τρίτης η έκθεση με έργα του χαράκτη Μίλαν Ζούνιτς

Για λίγες ακόμη ώρες (μέχρι στις 8 το βράδυ της Τρίτης 21 Νοεμβρίου) θα φιλοξενούνται στον εκθεσιακό χώρο του δημαρχείου Αγίου Δημητρίου τα έργα του Σέρβου χαράκτη Μίλαν Ζούνιτς.

Ο Μίλαν Ζούνιτs γεννήθηκε στη Ντομπροσέλιτσα της Βοσνίας, αλλά μεγάλωσε και έζησε στο Βελιγράδι, όπου αποφοίτησε από την Ακαδημία Καλών Τεχνών το 1965. Υπήρξε μέλος ενεργό της εκεί Ένωσης Χαρακτών και υπηρέτησε στη Μέση Εκπαίδευση. Από το 1983 μέχρι το 1993 δίδαξε Παιδαγωγικά και Μεθοδολογία της Τέχνης στη Σχολή Καλών Τεχνών του Βελιγραδίου.

Μετά το 1994, παντρεμένος με την Ελληνίδα φιλόλογο, Περσεφόνη Μαθιουδάκη, εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Αθήνα όπου και έγινε μέλος της Ένωσής Ελλήνων Χαρακτών. Οργάνωσε ατομικές εκθέσεις στη χώρα του και στην Ελλάδα (Αθήνα, Ιωάννινα, Κρήτη, Αρκαδία) και συμμετείχε σε πολλές ομαδικές και στις δύο χώρες. Έργα του βρίσκονται σε μουσεία (Βελιγράδι, Παρίσι) και σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και αλλού.

Έζησε στον Αγ. Δημήτριο και πέθανε τον Σεπτέμβριο του 2018.

Για το έργο του γράφει η Ljubica Miljkovic (Λιούμπιτσα Μίλκοβιτs) κριτικός τέχνης στο Εθνικό Μουσείο Βελιγραδίου: «Ο Μίσα άρχισε από πολύ μικρός να χαράζει κάτω από την επίδραση του μεγάλου χαράκτη θείου του, Bosko Karanovic (Μπόσκο Καράνοβιτς). Ανήκε στη λεγόμενη “μαυρόασπρη” Σχολή Χαρακτών του Βελιγραδίου και αντλούσε την έμπνευσή του από τη φύση, την ποίηση, τους αρχαιοελληνικούς μύθους, αλλά και από τη σύγχρονή του πραγματικότητα (πόλεμος του Βιετνάμ, διαμελισμός της πατρίδας του και βομβαρδισμός της από το ΝΑΤΟ, πτώση του κομμουνισμού. Για τη χάραξη αναζητούσε πάντα τα καλύτερα υλικά για να αποτυπώσει με τη σχεδιαστική του μαστοριά και τη θαυμαστή χαρακτική του ικανότητα τις δονήσεις του νου και της ψυχής του. Ο Μίλαν Ζούνιτs κατόρθωσε με τη δουλειά του να μετουσιώνει τη χαρά της ζωής, το μυστήριο της ύπαρξης ή την ατομική και συλλογική οδύνη σε εικαστικά δημιουργήματα υψηλής τέχνης».

Διαβάστε επίσης: Εικαστικός φόρος τιμής στον χαράκτη Μίλαν Ζούνιτς

Ειδήσεις από τον Αγιο Δημήτριο στο amarysianotia.gr

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Ακολουθήστε μας στο Twitter

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ