Κυριακή, 12 Μαΐου, 2024

Το ολοκαύτωμα Χιροσίμα & Ναγκασάκι, ΤΟΤΕ και ΣΗΜΕΡΑ…

Γράφει η Ελένη Κονιαρέλλη – Σιακή.

{Α’} Στις 6 Αυγούστου του 1945, είχε ξημερώσει για τη Χιροσίμα, μία ήσυχη ημέρα που αμέριμνη έσφυζε από ζωή. Όμως, μόλις το ρολόι έδειξε 8.16′ πρωινή, έφτασε ο όλεθρος από τον ουρανό… 

Ήταν το αμερικανικό βομβαρδιστικό με το όνομα «Χαρούμενη Ενόλα», που πέταξε πάνω από τη Χιροσίμα και άφησε τη μοιραία βόμβα του θανάτου, που είχε ως αποτέλεσμα μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα η Χιροσίμα να σβήσει από τον χάρτη. Ήταν η πυρηνική βόμβα ουρανίου: «Λιτλ Μπόι (αγοράκι)»

Και ο όλεθρος δεν σταμάτησε εδώ, γιατί μετά από τρεις ημέρες ακολούθησε η ίδια τραγική μοίρα (στις 9 Αυγούστου) και στην πόλη Ναγκασάκι. 

Οι εικόνες φρίκης δεν περιγράφονται. Μόνο την πρώτη ημέρα καταγράφηκαν 78.000 νεκροί, 9.284 τραυματίες, και 13.939 «εξαερωμένοι». Αυτά ήταν τα αποτελέσματα από την πτώση της πρώτης ατομικής βόμβας στη Χιροσίμα.

Οι Φλέτσερ Κνέμπελ και Τσαρλς Μπέιλι στο βιβλίο τους, «Χωρίς σοβαρό λόγο», γράφουν για την τραγικότερη στιγμή της νεότερης παγκόσμιας ιστορίας:

«Το πρώτο δευτερόλεπτο ήταν ένα καθαρό εκτυφλωτικό φως, τρομακτικής ομορφιάς και ποικιλίας. Ίσως να υπήρχε και ήχος, αλλά κανένας δεν τον άκουσε. Αυτή η αρχική λάμψη, εξαπέλυσε σειρά από μοναδικά σε τραγικότητα δεινά. Πρώτη ήρθε η θερμότητα, που κράτησε μόνο μια στιγμή, αλλά είχε τέτοια ένταση που έλιωσε κεραμίδια, στέγες, ακόμα και τους κρυστάλλους του χαλαζίτη μέσα στους γρανιτόλιθους, και καρβούνιασε τους σιδερένιους τηλεφωνικούς στύλους, σε απόσταση χιλιομέτρων. Έκανε στάχτη όσα ανθρώπινα πλάσματα βρίσκονταν εκεί, σε βαθμό που δεν έμεινε κανένα τους κατάλοιπο. Μόνο καμένες σκιές αποτυπωμένες στην άσφαλτο ή στους πέτρινους τοίχους, ενώ σε ακτίνα 4 χιλιομέτρων κάηκε το γυμνό δέρμα όλων των ανθρώπων.

Μετά το κάψιμο ήρθε η έκρηξη. Σαρωτική, με κίνηση απομακρύνσεως από την πύρινη σφαίρα, και με δύναμη ανέμου 800 χιλιομέτρων την ώρα. Χιλιάδες φωτιές ξεπετάχτηκαν παντού, σαν πύρινοι πίδακες. Η γη έμοιαζε να ξερνάει φωτιά. Λίγα λεπτά μετά, άρχισε να πέφτει μια παράξενη βροχή, που προέκυψε από την εξάτμιση της υγρασίας και τη συμπύκνωσή της σε σύννεφο που ανάβλυζε από αυτήν. Το σύννεφο που σχηματίστηκε από τους υδρατμούς και τον κονιορτό της Χιροσίμα, σε σχήμα μανιταριού, έφτασε σε μεγαλύτερο ύψος και σε ψυχρότερα στρώματα αέρος, με αποτέλεσμα οι υδρατμοί να συμπυκνωθούν, και να πέσουν κάτω σαν βροχή. Μετά τη βροχή ήρθε ο άνεμος. Ο τρομακτικός άνεμος της φωτιάς που ξερίζωνε πελώρια δέντρα κι ολόκληρα πάρκα, στα οποία είχαν καταφύγει οι ελάχιστοι επιζήσαντες, που έτρεχαν σαν τρελοί χωρίς να ξέρουν πού πηγαίνουν…»

 Αμέσως μετά τον βομβαρδισμό της Χιροσίμα, στις 6-8-1945, ο Πρόεδρος Χάρι Τρούμαν, δήλωσε: «Οι Ιάπωνες ξεκίνησαν τον πόλεμο από τον αέρα στο Περλ Χάρμπορ. Το πλήρωσαν πολλαπλά». Και μετά το Ναγκασάκι στις 9-8-1945, δήλωσε: «Χρησιμοποιήσαμε την ατομική βόμβα για να συντομεύσουμε την οδύνη του πολέμου, για να σώσουμε τις ζωές χιλιάδων και χιλιάδων νεαρών Αμερικανών…»

 Από τότε μέχρι σήμερα, έχουν περάσει 78 και πλέον χρόνια. Οι μνήμες έχουν ξεφτίσει και οι άνθρωποι που δεν είχαν γεννηθεί τότε, διαβάζουν ή ακούν αυτά τα γεγονότα και πιστεύουν ότι όλα είναι ένα θλιβερό παραμύθι. Όμως, η αλήθεια είναι ότι όπως τότε, έτσι και σήμερα, υπάρχουν άνθρωποι της παράνοιας, που κρατούν και παίζουν στα χέρια τους σαν παιχνιδάκι, πολλές ακόμα τέτοιες βόμβες της κόλασης.

■ ■ ■ 

{Β’} Αναρωτηθήκαμε : «ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΕΡΑ Η ΧΙΡΟΣΙΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΝΑΓΚΑΣΑΚΙ;»

Οι δύο ιαπωνικές πόλεις, πλήρως ανοικοδομημένες σήμερα, παραμένουν το πιο τραγικό σύμβολο του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Μετά την ολοκληρωτική θανατηφόρα καταστροφή τους από τις δύο ατομικές βόμβες, μολονότι ξεκίνησαν από το μηδέν τη ζωή τους μετά από τον πυρηνικό όλεθρο, διατηρούν ζωντανές τις μνήμες, αλλά και τις συνέπειες. Η Χιροσίμα ξαναχτίστηκε! Σήμερα είναι μια εντελώς διαφορετική πόλη. Όταν βάζουμε τις ιστορικές φωτογραφίες του 1945 δίπλα σε πρόσφατες φωτογραφίες, το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό! Σήμερα βλέπουμε πολλούς ουρανοξύστες, νέα σύγχρονα κτίρια να υψώνονται, μεγάλες γέφυρες, ευρύχωρους δρόμους, επιβλητικές κατοικίες, υπέροχους ναούς, και το Genbakou Dome, το περίφημο Μνημείο Ειρήνης της Χιροσίμα, να δεσπόζει στο σημείο μηδέν, όπου έπεσε η πρώτη ατομική βόμβα στις 6 Αυγούστου το 1945. 

Επίσης μεγάλη είναι και η ανοικοδόμηση που έγινε στο Ναγκασάκι. Θαυμάζουμε τον Καθεδρικό Ναό Urakami στο Ναγκ, την Εθνική Σχολή Shiroyama, και την Ιατρική Σχολή στο Ναγκασάκι, κ.λπ. Η Χιροσίμα, είναι το Κέντρο της Βιομηχανίας Τσουγκόκου-Σικόκου, η οποία έχει οικονομία μεγαλύτερη από αυτή ολοκλήρων χωρών, όπως είναι η Ελβετία, το Βέλγιο, η Σουηδία και η Αυστρία. Τα εργοστάσια παραγωγής βιομηχανικού εξοπλισμού είναι πολλά, με μεγαλύτερη την αυτοκινητοβιομηχανία Μάζντα. Ακόμα, η Χιροσίμα εκτός από το λιμάνι της, εξυπηρετείται πολύ καλά και από το διεθνές αεροδρόμιο της.

Επίσης είναι αμέτρητα τα αξιοθέατα της Χιροσίμα, όπως το ξαναχτισμένο Κάστρο της Χιροσίμα, που στεγάζει και σπουδαίο Μουσείο. Το «Μνημειακό Πάρκο Ειρήνης», που περιλαμβάνει το «Μνημείο Ειρήνης», προσελκύει πολλούς επισκέπτες απ’ όλο τον κόσμο, κυρίως κατά την εποχή της θλιβερής επετείου, οπότε γίνεται και μεγάλη τελετή. Ακόμα, το Μουσείο Τέχνης της Χιροσίμα, διαθέτει (ίσως) την καλύτερη συλλογή Γαλλικής Αναγεννησιακής Τέχνης, έξω από την Ευρώπη. Τέλος, είναι η Έδρα Επαγγελματικής Συμφωνικής Ορχήστρας που ιδρύθηκε το 1963.

■ ■ ■ 

Έχουν περάσει 78 χρόνια και η φρίκη του ολοκαυτώματος της ΧΙΡΟΣΙΜΑ και του ΝΑΓΚΑΣΑΚΙ, προκαλεί ανατριχίλα και τρόμο, και ταυτόχρονα γεννά και ένα ερώτημα:

«Άραγε, αυτές οι δύο πόλεις – σύμβολα της ανθρώπινης παράνοιας, πόσο έχουν συνετίσει τις Υπερδυνάμεις, ώστε να αδειάσουν τα οπλοστάσια του θανάτου που διατηρούν;» 

 Την απάντηση μάς δίνει η ανακοίνωση που διαβάσαμε πρόσφατα (30-10-2023).

 Ανακοίνωσαν οι Η.Π.Α. Πυρηνική Βόμβα 24 φορές μεγαλύτερη από εκείνη της ΧΙΡΟΣΙΜΑ. Τα σχέδια για νέα βόμβα 24 φορές ισχυρότερη από εκείνη που έπεσε το 1945 στη Χιροσίμα, ανακοίνωσε το Αμερικανικό Πεντάγωνο, λίγες ημέρες αφότου έγινε γνωστό ότι η Κίνα σχεδιάζει να διπλασιάσει το οπλοστάσιό της με πυρηνικές κεφαλές σε πάνω από 1.000 (χίλιες), μέχρι το 2030». 

Σημείωση: Το νέο όπλο θα πρέπει να εγκριθεί από το Κογκρέσσο, ωστόσο τα πρώτα μηνύματα, είναι θετικά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ