Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Ερώτηση βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για την ΠΥΡΚΑΛ

Τον προβληματισμό τους για το σχεδιαζόμενο κυβερνητικό πάρκο στο ακίνητο της ΠΥΡΚΑΛ, στον Δήμο Δάφνης – Υμηττού, εκφράζουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής σε ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή.

Η ερώτηση με τίτλο «Η ύποπτη κρυψίνοια και οι βεβιασμένες επιλογές της Κυβέρνησης για τη μετεγκατάσταση των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων από το εργοστάσιο του Υμηττού συνεχίζουν να δημιουργούν περισσότερα προβλήματα από όσα υποτίθεται ότι αποσκοπούν να λύσουν», απευθύνεται στους υπουργούς Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο.

Σε αυτή, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής δηλώνουν τον τεράστιο προβληματισμό τους επί των τηρουμένων από την κυβέρνηση σχετικών διαδικασιών και του σχεδιασμένου τρόπου μετεγκατάστασης των ΕΑΣ και την ανησυχία τους για τη βιωσιμότητα των ΕΑΣ και το σχετιζόμενο με την παραγωγική διαδικασία της εταιρείας αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων. Ζητούν επίσης να ενημερωθούν για τις δρομολογούμενες εξελίξεις επί του προγράμματος μετεγκατάστασης των ΕΑΣ.

Στη ερώτηση επισημαίνουν ότι το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής δεν αντιτίθεται στη μετεγκατάσταση των ΕΑΣ, εφόσον αυτή γίνει με όρους που δε θα διαταράξουν, αλλά θα ενισχύσουν την παραγωγική δυνατότητα και την προοπτική ανάπτυξης της εταιρείας και εφόσον η αξιοποίηση του χώρου της πρώην ΠΥΡΚΑΛ γίνει μετά από ουσιαστική διαβούλευση με την κοινωνία και τους φορείς των περιοχών που επηρεάζονται από τη μετεγκατάσταση και τη δημιουργία του Κυβερνητικού Πάρκου.

«Ωστόσο», σημειώνουν, «αυτό που διαπιστώνεται σχεδόν δύο χρόνια μετά από την Πρωθυπουργική εξαγγελία, είναι ότι ο τρόπος που επιδιώκεται η μετεγκατάσταση αυτή δεν πληροί της προϋποθέσεις διαφάνειας, ωριμότητας και βιωσιμότητας που θέτει το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής και ως εκ τούτου δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από αυτά που υποτίθεται ότι αποσκοπεί να λύσει. Η Κυβέρνηση χειρίζεται εξ αρχής με ύποπτη κρυψίνοια ένα τεράστιο project παρόλο που απαιτείται η μέγιστη εμπλοκή και η βέλτιστη συνεργασία ανάμεσα στους συντελεστές του, αλλά και στους τελικούς ωφελούμενους». Καταγγέλλουν την κυβέρνηση, μεταξύ άλλων, ότι θεσμοθέτησε χωρίς καμία διαβούλευση με μια παράγραφο σε «πολυτροπολογία» το κατά τα λοιπά σημαντικό εθνικό σχέδιο για τη «Δημιουργία χώρων διοίκησης και ελεύθερου χώρου αστικού πρασίνου στον χώρο της ΠΥΡΚΑΛ» που μετουσιώθηκε στο άρθρο 92 του ν.4864/2021.

Ακόμη, ερωτούν την κυβέρνηση αν «έχει τη στοιχειώδη δημοκρατική ευαισθησία να υιοθετήσει τις προϋποθέσεις που έθεσε το Δημοτικό Συμβούλιο για το έργο στη Γνωμοδότησή του για τη ΣΜΠΕ (σσ Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων) στις 12 Σεπτεμβρίου 2022, αλλά και να απαντήσει τεκμηριωμένα στις πολύ σοβαρές ενστάσεις των κατοίκων του Δήμου που εκφράστηκαν μέσα από την Αντιπολίτευση του Δημοτικού Συμβουλίου που ζήτησε την παύση κάθε Κυβερνητικού Σχεδιασμού για τη δημιουργία Κυβερνητικού Πάρκου στις εγκαταστάσεις των ΕΑΣ».

Διαβάστε επίσης: Όχι από τον Δήμο Αθηναίων στο κυβερνοπάρκο της ΠΥΡΚΑΛ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ